Ето как няма да имаш добра реализация

Хората показват в поведението си на работното място различни комбинации от основните пет модела пагубно поведение

Вероятно всички хора искат да имат здрава и успешна кариера, но не всички са в състояние да създадат такава. Има много причини, които стоят зад този факт, като повечето са вследствие на независещи от самия човек фактори.

Някои от тях обаче са абсолютно и изцяло във влиянието на собствените сили, желания и възможности. Има пет основни модела на самостоятелни нагласи и поведения, които подтикват даден човек да изневери на своята кариера. Ето и някои от тях:

1. Никога не влага 100% от това, което може в работата си.

Много хора, без значение от тяхната интелигентност, образование или професионална подготовка, никога не разгръщат докрай своя потенциал. По този начин те не показват истинските си умения и дори амбиция. Те се задоволяват със средния успех, макар че знаят, че могат да постигнат повече, ако го поискат наистина. Ако вие самите отговаряте на тази характеристика, трябва да знаете, че няма нищо лошо в това да покажете всичко, на което сте способни. Може само да спечелите от това свое решение.

2. Приема своето превъзходство за даденост.

„Защо ми е да правя нещо по-специално, след като цял живот успявам по този начин?“. Това е типичният въпрос, който си задава човек, примирил се със средния успех и посредственото си превъзходство. Този тип хора не осъзнават, че когато вложат всичките си усилия, могат да постигнат много повече, отколкото в настоящия момент. Обикновено тези хора се справят добре на работа, но не успяват да покажат своите лидерски и управленски качества.

3. Прекалено голяма готовност за саможертва.

Няма нищо лошо в това човек да помогне на свой колега при нужда, но не и когато собствената му кариера страда от това. Хората, готови на голяма саможертва, са готови да поемат удар срещу своята репутация, само заради благосъстоянието на останалите. В крайна сметка дори в екипната работа всеки работещ е самостоятелен играч и трябва да гледа преди всичко собствените си интереси.

4. Притеснява се дали прави всичко правилно.

Този тип човек е склонен да остава до късно на работа, да пренебрегва близките си хора, само и само да направи всичко възможно, за да бъде работата му перфектна. Въпреки това обаче той никога не се чувства уверен и винаги има съмнения дали се е справил добре. Този тип хора се нуждаят от одобрението на другите, за да се чувстват достатъчно уверени и способни.

5. Има нереалистични фантазии.

Обикновено тази група хора проявяват изключителна интелигентност и професионални умения, но твърде често нямат реална представа на каква позиция всъщност се намират в компанията. Човек с нереалистични фантазии често смята, че ще бъде назначен на освободената по-висока длъжност и бива много разочарован, когато това не се случи. По този начин той губи желание за работа и мотивацията му се изпарява. По тази причина тези хора губят вяра в компанията и по този начин пречат на евентуалния си бъдещ професионален растеж.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини