Ботевци отбелязоха Европейския ден на телефон 112

Под мотото „Запознай се със своя оператор” учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” отбелазаха Европейския ден на телефон 112. Гости на мероприятието бяха шефът на спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков, операторите в Център 112 Костадин Костов и Йорданка Панайотова, инспектор Васил Динков –служител в „Пожарна безопасност и защита на населението” и Александър Станев, представител на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали.  Ботевци имаха възможност да разговарят с операторите от спешната линия и с представители на СМП и Пожарната. 

Костадин Костов посочи ситуациите при, които трябва да се търси единния номер за спешни повиквания. Той припомни, че телефонът е универсален за цяла Европа и осигурява безплатен и непрекъснат достъп до отговорните институции. Работещите оператори обслужват гражданите на няколко езика. Експертът подчерта, че подаването на фалшиви сигнали е престъпление и призова учениците да не се поддават на изкушението.

Ученичка от гимназията участва в нагледна демонстрация за сигнализиране при бедствена ситуация.

В Районен център 112 Кърджали през 2013 г. са приети 1 123 168 повиквания. Регистрирани са 384 607 сигнали на граждани, от които 246 194 са изпратени до службите за спешно реагиране.

През миналата година се отчита значително повишаване ефективността на телeфон 112. С 12 % са намалели приетите обаждания. С около 1 % обаче са се увеличили случаите касаещи извършването на престъпления и реагиране при медицински показания. Експертите сочат, че са намалели нерегламентираните повиквания вследствие на по-добрата информираност на гражданите за предназначението на телефон 112.

Операторите обслужват средно на денонощие между 15000 и 16000 обаждания.

Сузан ТАХИР 

Арда нюз

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини