Болната тема за прокудените на кърджалийска сцена- и на български и на турски

Драматичен театър "Димитър Димов"

„Емиграция. Емигранти. Векове наред. От всичкикраища на света към всички краища на света.Прогонени, доброволно емигрирали, масово ипоединично. За няколко години или за цял единживот. Колко много общи моменти има вемигрантските съдби, колко дълбоки са различи-ята, които ги разединяват. Какъв конгломерат отединство и противоречия…Като явление емиграцията е не само форма нафизическо и духовно оцеляване – тя е и светоглед. На емиграция човек може и да бъде осъден, но той може и да търси и следва пътя сина емигрант малко или много съзнателно илинесъзнателно – като една от разновидноститена антиживота…”

Тези думи на Славомир Мрожак най-точно илюстрират съдбата на стотиците хиляди хора напуснали Родопите през последното столетие в търсене на нова Родина. Т.нар.Голяма екскурзия опразни домове, нивите опустяха,замлъкна детската глъч.

Постановката „Емигранти” на Славомир Мрожак, която ще представи на български и турски драматичния театър „Д.Димов” в Кърджали напипва болката на местните хора. На 20 февруари от 19 часа ще бъде представлението на български,а на 27 февруари от 19 часа на турски.

През февруари театърът ще представи и детската постановка „Кой каквото дири, това и намира” по Ран Босилек. Режисьор е Гълъб Бочуков. Участват Русалина Майноловска, Борислав Христов,Гълъб Бочуков. Представлението ще бъде от 11 часа в кукления театър.

Ловешкият театър ще гостува в Кърджали с две постановки на 25 февруари. За децата е „Добрата магьосница” по Панчо Панчев. Режисьор е Светлана Атанасова. Участват Нина Суванджиева, Дина Мановска и др. Представлението е от 11 часа в ДТ”Димитър Димов”.

От 19 часа е представлението на „Опечалената фамилия” от Бранислав Нушич. Режисьор е големият Йосиф Сърчаджиев. Участват Лили Сучева, Нина Суванджиева и др.

Георги Кулов

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини