Цвета Караянчева: Да пуснеш празна бюлетина, също е избор

Цвета Караянчева, народен представител от 9-и многомандатен избирателен район - Кърджали. Депутат в 41-вото и 42-рото народно събрание.Секретар на парламентарната група на ГЕРБ. Член на парламентарните комисии по социални дейности и земеделие.Член на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и други държавни структури в периода август 2009 - март 2013 г. 

Социолозите отчитат равновесие в подкрепата за ГЕРБ и БСП. Какво ще се случи до изборите за Европейски парламент?
- Не знам какво ни чака, но знам, че имаме много работа за вършене. Защото тези избори са крайъгълен камък, който ще покаже реалните нагласи на хората. Тези избори ще са състезание. Важното е да имаш ясни политически послания, а не черен пиар. Защото черният пиар на предишните избори беше много жесток.

- Доста социолози предричат, че ако ГЕРБ загуби идващите избори, ще последва съдбата на НДСВ.
- В никакъв случай. За разлика от НДСВ ние имаме структури във всичките 264 общини в страната. И това са работещи структури, те са живи. Дори и в такъв труден регион като Кърджали от седем общини имаме структури и в седемте. И те не се уплашиха нито от БСП, нито от ДПС.

- Вече имахте сблъсъци за принципа на уседналост. Въведохте го, за да се спре с изборния туризъм. Сега дали ще отпадне?
- Аз мисля, че както в 40-ото народно събрание под натиска на ДПС БСП ще направи така, че принципът на уседналост да отпадне Защото те държат на всяка цена да са във властта. Няколко пъти вече ДПС им казва, че не бива да забравят, че не са сами в подкрепата на управлението. Затова и от БСП ще направят така, че принципът да отпадне. На първо четене аз се обърнах към колегите от БСП и ги призовах да имат мъжество и да не допуснат и този път съдбата на хиляди български граждани да бъде решавана от така наречените туристи. Водени от желанието да са в управлението и това правителство да издържи максимално дълго, от БСП ще се обърнат и ще гласуват против уседналостта.

- Защо това е толкова важно?
- Ще ви дам пример с Кърджали. Преди години тук гласуваха много хора, които имаха само постоянен адрес в общината, а всъщност живееха другаде. И тогава броят на избирателите скачаше двойно. Тези хора обаче не живееха в Кърджали, те нямаха представа за проблемите на хората. Това е все едно някой да ви дойде на гости, да ви премести спалнята в банята и да ви остави четири години да живеете така. А местните хора не излизат да гласуват, защото голяма част от тях са демотивирани.

- Но така или иначе ДПС спечели изборите в Кърджали и когато вече беше въведен принципът на уседналост. Спорът сега не е ли по-скоро политическа игра, трупане на дивиденти преди изборите?
- Това е един рефрен от тяхна страна. Те говорят, че това е противоконституционно. Уседналост има във всички европейски страни - и във Франция, и в Англия, и в Германия. Ние като страна членка на Европейския съюз също сме въвели принципа на уседналост. Може би наистина има определено политическо говорене или по-скоро някаква поза от страна на ДПС. А виждаме, че напоследък те извиват ръце навсякъде. Виждаме в цяла България какво се случва. Безпринципни назначения на хора без никакъв професионален или ръководен опит. Стига да имат партийна книжка и да са от партийната върхушка. Овластявяне на партийни лидери.
Всъщност БСП е заложник на ДПС и това е най-голямата трагедия на партията. Това е и голямото разочарование на нейните членове. Не искам да коментирам процесите в БСП, те са си тяхна работа. Но в нашата област аз виждам, че огорчението, разочарованието на партийни членове е много голямо. Аз вървя по улиците, хората ме срещат и ми казват: „Аз съм от БСП, обаче това, което се прави, не ми харесва. Срамувам се от това, което се случва.“
Ако това е цената да останат на власт, то просто не си заслужава. Ако това е цената - да бъдеш непрекъснато под натиск, да влизаш и излизаш през задните входове, да не обръщаш внимание на общественото мнение, то тя наистина не си струва.
Сега се опитват да тушират нещата с нов Изборен кодекс. Аз не виждам защо беше необходимо да се предлага кодекс, който на 80 процента повтаря приетия от 41-вото народно събрание. Сигурно в него нещо наистина е трябвало да се промени и определено имаше забележки. Но хората искаха частта с парламентарните избори да бъде променена, да има по-голяма представителност, да има преференция, да има по-нисък праг за влизане на партии.

- Агитацията на майчин език? В кампанията на предишните парламентарни избори това искане беше основен лайтмотив и на ДПС, но и на националистическите формации. Сега има ли такова искане?
- Ще има и то ще бъде внесено между първо и второ четене на законопроекта за нов Изборен кодекс. В заседанията на комисията ДПС са поискали да има агитация на майчин език, но по конституция официалният език е български и политическата агитация трябва да се води на него. Ако някой не го разбира, може би трябва да се използва преводач. Но аз си мисля, че в България живеят български граждани, официалният език е български и не бива да се търси политически ефект. За да може ДПС да каже на избирателите си: „Ние защитаваме интересите на българските турци, а ГЕРБ са против, те ще ви махнат джамиите отново, Бойко ще дойде да ви смени имената.“ Пак старият рефрен. На БСП Ӝ е ясно, че на следващите избори ще вземе много по-малко депутати. Въпреки че социологическите изследвания сочат някаква минимална преднина на БСП. Социологията лесно може да бъде преиначена. Но ако са уверени в бъдещата си победа, защо още сега не отидем на предсрочни избори? Нека да идем на избори и по-добрият да победи. Но нека да има един различен парламент. Нека да има по-голяма представителност, нека да има мажоритарен вот, нека да има по-ниска преференция. Виждаме, че ДПС се страхува от преференция. БСП предлага 7 процента преференция - тя на практика е много трудно преодолима. За да можеш да пренаредиш листата, реалната преференция е 5 процента. И ние предлагаме това. Предлагаме задължителното гласуване.

- Негласуването също е форма на избор. Човек решава, че нито една партия в момента не защитава неговите интереси, и не отива да гласува. Как ще го накарате да влезе в тъмната стаичка?
Това е въпрос на дебати и на по-сериозно обсъждане. Да отидеш и да пуснеш празна бюлетина, също е избор. Но правото на глас е свещено и не бива да се отказваме от него.

- С административни мерки и глоби?
- Не, няма да има административни мерки и глоби. Това, което предложиха от НДСВ за всеобщо гласуване, също е интересен вариант. Там се предвиждат определени стимули, ако отидеш да гласуваш. Все още не сме го изяснили като цяло. Но няма да е с глоби. Може би това правило трябва да е валидно за определен брой избори, за да се събуди гражданското общество. То е истинският коректив на властта.

Красимир Ангелов

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини