Поток от турски лири потече към кърджалийските банки

Изплашени от възможността за рязка обезценка на турската лира, много български изселници в южната ни съседка започнаха да откриват спестовни влогове у нас, съобщиха банкери от Кърджали. Само за месец валутата на комшиите загуби близо 10% от стойността си, а много от финансовите аналитици в Турция предричат, че след десетилетие на ускорен икономически растеж идва период на криза. Причината - дисбаланс в развитието на турското стопанство и многото рискови кредити, с които правителството на президента Реджеп Ердоган поддържаше растежа.

В момента 10 турски лири струват 6,636 лева. На 1 януари 2005 г. в Турция беше направена деноминация и 1 млн. стари лири се приравниха към 1 нова. Сега за двойните граждани един от най-добрите варианти да запазят спестяванията си от обезценка са влоговете в България. Заради валутния борд сериозни колебания на лева не се очакват, а и някои от турските банки имат свои филиали в България и изселниците ни могат да оперират с парите си, без да им се налага да пътуват.

Освен изселниците в Турция депозити в банките в Кърджали разкриват и много гърци. Една част смятат да прехвърлят бизнеса си в България заради по-ниските данъци и облекчените условия, но повечето са привлечени от по-високите лихвени проценти, които се предлагат у нас. Любопитното е, че гърците не залагат само на дъщерните институции на техните банки у нас. Те влагат пари и в други трезори. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини