Яворовци отбелязаха тържествено патронния си празник

За „малките, крачки, които направиха яворовци, за постигане на голямата цел – да издигнем и затвърдим авторитета на нашето училище” разказа в словото си по повод 136 години от рождението на поета и патронния празник на ОУ „П.К.Яворов” в Кърджали директорът му Елена Янева. Тържеството се състоя в голямата зала на Дома на културата, която днес се изпълни с бивши и настоящи възпитаници на училището, техни родители, учители. В началото прозвучаха химните на Р България и на Европейския съюз. 
Гости на патронния празник бяха експертът в областната администрация Вилдан Сафер, заместник-кметът на община Кърджали Иван Велев и главният специалист в администрацията Ани Димитрова, експертът в РИО на МОН Цветанка Гранитска, представители на НЧ „Обединение 1913”. 
Тържеството се превърна в спектакъл, в който яворовци демонстрираха по характерния за себе си темпераментен начин своите таланти. Публиката аплодира емоционално всяко изпълнение, а те никак не бяха малко. 
Деца от различни класове и различни по възраст изнесоха рецитал по стихове на големия български поет Пейо Крачолов Яворов. В кратка мултимедийна презентация бе представен неговия жизнен и творчески път, неговите любови и омрази, болките и тежненията му. Певческа група от училището пя песни – отново по стихове на поета. Незабравими емоции и зрителски аплодисемнти предизвика драматизацията на българската народна приказка „Галената щерка” от малките артисти на школото. Не по-малко емоционални бяха изпълненията на българските народни танци, руски романси, балет. А когато на сцената на Дома на културата се появиха младите бойци от школата по бойни изкуства към ОДК, публиката направо се взриви.
Всичко показано и видяно на сцената бе индикация за постигнатото по пътя към голямата цел, към която яворовци вървят с малки крачки, както се изрази директорката на ОУ „П.К.Яворов” Елена Янева. В приветственото си слово тя разказа за многото и многообразни форми в учебно-възпитателния процес в школото. 
В него през изминалата година се е работило в 13 секции-модули по проект „Успех”, в които децата на училището са изявявали своите различни таланти. „Те изработваха мартеници, пяха танцуваха, сърфираха в интернет, пътешестваха виртуално из Англия, участваха в походи, бяха журналисти, драматизираха приказки, учеха се да оказват първа помощ. И успехите не закъсняха. Младите футболисти от „Яворов” се класираха на първо място във „Футболно лято” през 2013 година, а футболистите от начален етап на 4-то място. Нашите певци и танцьори изнесоха концерт по повод на Деня на родилната помощ в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски, учениците от начален етап се превъплътиха в приказни герои и създадоха чудесни драматизации, пресъздаваха се автентични семейни празници. Накрая на учебната година всички ученици бяха наградени с екскурзия до Пловдив”, разказа в словото си Елена Янева. 
Тя не пропусна да отбележи и факта, че от тази учебна година ОУ „П.К.Яворов” получи статут на средищно училище, благодарение на който там бе открита и столова за целодневно обучаващите се ученици. „Със всички тези дейности ние се стремим нашите ученици да припознаят училището като свое и да бъдат горди от факта, че учат тук”, каза Елена Янева. 
Ученици, учители и родители бяха поздравени от името на областния управител от експертът в областната администрация Вилдан Сафер и от заместник-кмета на община Кърджали Иван Велев. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини