19-те животни, които убиват най-много хора.

Да, комарът отнема най-много животи, ако не броим човека, който си остава най-големият убиец на хора на планетата

Поглеждайки списъка с 19-те животни, които годишно убиват най-много хора, разбираме защо голяма част от световното население има изградени фобии спрямо конкретни представители на фауна.

Любопитен за отбелязване факт е, че в списъка не присъстват акулите.

Още по-любопитно става обаче, когато зърнем ТОП3 на "зверовете", които убиват най-голямо количество хора.

Стартираме с 19-тото място, отредено на леопардите:

Въпреки че липсва официална статистика за количеството хора, които са убити от красивата, но и също толкова хищна котка, нападенията в Индия са сравнително често явление. По непотвърдени източници около 15 човека намират смъртта си годишно, при близки срещи с леопард.

18. Кон:

Ето това е изненадващ участник в класацията. Истината е, че конете не са агресивни животни, а хората намират своята гибел най-вече при падания по време на родео. Другите най-чести жертви са неопитни ездачи, повярвали си твърде силно. Около 20 души годишно са жертвите на конете.

17. Крава:

Отново неочакван животински вид. Всъщност, как точно кравите убиват хора? Лесно – със силен шут в главата. По принцип кравите са доста спокойни животни, но близо 30 човека годишно умират от техните копита.

16. Мравка:

В световен мащаб живеят ужасно много видове мравки. Комбинирано, годишно те убиват средно повече 30 човека. Най-смъртоносната мравка е огнената такава.

15. Пчела:

53 са жертвите на пчелите на годишна база. Кончината им е предизвикана най-вече заради смъртоносни алергични реакции.

14. Лъв:

По последни данни жертви на лъвовете годишно са около 70 човека.

13. Медуза:

Точно така, не акулата е съществото, от което трябва да се страхувате най-много, когато сте във водата. Медузите убиват със своята парализираща отрова 15 пъти повече хора, отколкото акулите.

12. Тигър: 

Лъвът може и да е кралят на джунглата, но тигърът е кралят при човекоядците. Разбира се, жертвите на красивата котка не са чак толкова много – около 100 на година. В повечето случаи хората провокират хищника.

11. Елен:

Не, елените не пробождат хората с техните огромни рога (въпреки, че могат). Около 120 души годишно умират при автомобилни инциденти, след сблъсък с елен.

10. Домашни кучета:

Кучетата са страхотни, но пък ако техният стопанин е кофти човек те потенциално могат да атакуват всичко, което им се изпречи на пътя. Не само да атакуват, но и да убиват. Жертвите на озверели домашни кучета през последната година в световен мащаб са 186.

9. Бивол:

Тежащото 1,5 тона тревопасно животно с адски остри рога е способно на истинско унищожение. Биволите не атакуват, за да изядат човек, но го правят, когато се почувстват застрашени. Бройката жертви на годишна база е 200 души.

8. Слон:    

Предвид размерите и понякога яростната същност на слона, то едва ли ще останете изненадани, че гибелта си при срещи с най-голямото сухоземно животно намират около 500 души.

7. Крокодил:

Всъщност очаквахме крокодилът да е по-напред в класацията. Не на последно място е и едно от най-логичните животни, влезли в нея. Между 1500 и 2500 човека са жертвите на един от най-старите хищници на планетата.

6. Хипопотам:

Може на картинка да изглеждат адски мили и безобидни, но хипопотамите са едни от най-яростните животни на планетата. Нещо повече – те са считани за най-опасното животно в Африка. Повече от 3000 човека годишно умират след атака на хипопотам. 

5. Скорпион:

В света съществуват повече от 1500 вида скорпиони. Само 25 от тях притежават смъртоносно ужилване, но пък от друга страна те са отговорни за смъртта на повече от 5000 човека.

4. Змия:

Очаквахме змията да е в челната тройка, но и тази ѝ позиция затвърждава мнението, че съскащите създания са едно от най-опасните животни на планетата. Повече от 50 хиляди човека намират смъртта си след ухапване от змия.

3. Мухата цеце:

Изненадващ вид, нали? Всъщност, когато установите болестите, които пренася мухата, няма да сте толкова изненадани. Близо 500 хиляди са жертвите на цеце.

2. Комар:

Подобно на номер 3 в класацията, комарът пренася малария (и още една дузина заболявания). Жертвите за година надвишат 1 милион.

1. Човек:

Никой не убива повече човешки индивиди на година, отколкото, точно така – човекът. Едва ли са нужни статистки и доказателства за това.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини