Прокуратурата в Кърджали работи по два сигнала за обраните адвокати

Два сигнала до Районната прокуратура в Кърджали са подадени от местната Адвокатска колегия срещу скандалната секретарка Мариана Георгиева, която е възможният крадец на професионалните и осигурителните вноски на практикуващите юристи. Това заяви говорителят на районните магистрати Гергана Колева, предаде кореспондентът на БГНЕС. Първият сигнал е от председателя на колегията Милена Караманолева, внесен на 15 януари т.г., а прокуратурата е разпоредила незабавна проверка още на следващия ден. Вторият сигнал е от управителя на осигурителната каса при колегията адвокат Кирилка Петкова,  който допълва твърденията от първия.

През декември 2013 г. по време на ревизия в документацията на Адвокатската колегия са констатирани незаприходени приходи в размер на около 4 000 лева. Установени са липси на първични документи, както и неправилно водене на налични такива. Ревизорът проверява и неправомерни тегления на суми от банковата сметка на колегията. Единствена секретарката Мариана Георгиева е имала спесимен за това, получен още при назначаването й с трудов договор през 2004 г.

Прокурорът Гергана Колева подчерта, че все още Икономическата полиция извършва проверка по сигналите и не е образувано досъдебно производство. След събиране на първоначални данни Георгиева ще бъде търсена за обяснения по случая, а на този етап тя не е обявена за издирване. Колева прогнозира, че е голяма вероятността едномесечният срок на проверката да бъде удължен, тъй като тя касае обследване на множество счетоводни документи, банкови сметки и движенията по тях, и др.

БГНЕС припомня, че Адвокатската колегия в Кърджали бе разтърсена от унизителен скандал, след като подозренията за изчезнали членски и осигурителни вноски паднаха именно върху секретарката им Мариана Георгиева. В колегията са регистрирани 65 практикуващи адвокати. Георгиева е започнала работа в колегията през 2004 г., преди това е била материално-отговорно лице и домакин в областната администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасят  членски внос към Висшия адвокатски колектив и към този в Кърджали в размер на около 60 лева, обясни по-рано днес пред БГНЕС  Георги Белев. Освен това при местната колегия действа и осигурителна каса с председател адвокат Кирилка Петкова. Сумите за здраве и пенсия е трябвало да ги събира и отчита тя, но с устна договорка Петкова е упълномощила Георгиева да се занимава и с това. Според адвоката Белев договор за ангажимента и съгласие от колегията няма, но всички са длъжни да плащат и за тази услуга. За всяка вноска секретарката Мариана Георгиева е издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация.

Георгиева обаче не е внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така от 2004 г. насам 65 адвокати са по неволя нередовни платци, а някои от тях трябва да внесат суми от порядъка на 4 000 – 5 000 лева, за да се пенсионират, уточни Белев. Още преди да усетят измамата, отделни негови колеги са се натъквали на факта, че техни осигуровки и членски вноски не фигурират като налични. Тогава Мариана теглела съответните суми от сметката на Адвокатската колегия и погасявала липсите. Но после продължавала с присвояването на средствата. По груби сметки откраднатото надхвърля 35 000 лева, предположи Георги Белев.

 „На общото събрание на местната колегия, състояло се на 25 януари т.г. не бяха изнесени никакви факти, нито отчет. Скандалът е огромен, за 2012 г. няма касова книга, унищожени са всички документи. Никой не е допускал, че това момиче може да действа така нагло и безогледно”, коментира адвокат Белев. Той каза, че поради съмнения за некоректност още преди година и половина се е отказал с писмено заявление от услугите на браншовата осигурителна каса и ползва друга. Намерих заявлението си в коша при секретарката Георгиева, така на практика съм записан в две осигурителни каси, едната от които е куха, посочи Белев.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини