Окупаторите отиват на съд

Софийският университет ще съди окупаторите. Това обяви ректорът проф. Иван Илчев по ТВ7, след като протестиращите рано тази сутрин се разбягаха и опразниха сградите на Алма Матер. "Ще бъдат подготвени искове за обсебване на държавна собственост и нанесени щети на учебното заведение", отсече ректорът. Той нарече действията на окупаторите „хулиганство".

Проф. Илчев припомни, че „ранобудните студенти" също се дистанцираха от акцията, при която в следобедните часове се стигна до бой между окупатори и несъгласни с окупацията. Втората окупация бе дело на радикалното крило сред тях заедно с протестъри от акциите пред парламента и пред МС от последните месеци.

Илчев потвърди, че повечето нарушители на закона, държали два дни затворен Ректората, нямат нищо общо със студентите. „Взети са мерки за предотвратяване на подобни акции за в бъдеще", обясни проф. Илчев, който ден по-рано поиска намесата на прокуратурата и полицията.

След като стана ясно, че няма да бъдат извадени по насилствен начин, окупаторите бяха подложени на преса през нощта с уговаряне да си излязат. До развръзката се е стигнало през нощта чрез постоянен натиск над окупаторите - както от хора от техните среди, така и от откритите противници на окупацията, обясни ректорът. Част от окупаторите са напуснали Ректората още през нощта, а друга - в ранните часове на деня. По думите на ректора на СУ това е станало „доброзорно". „Те видяха, че нямат никаква подкрепа", подчерта ректорът.

Както вече съобщихме, окупаторите на Алма Матер рано тази сутрин се разбягаха и блокадата на вуза падна. Неколцината протестъри, които спъваха учебните занятия и изпитите на 10 хиляди студенти, си събраха багажа и напуснаха сградата на най-старото висше училище у нас.

На входа на университета те обвиниха ректора проф. Иван Илчев, че е използвал преподаватели да им окажат натиск и те затова решили да спрат. Въпреки наглия акт на обсебване обаче те обещаха и нови изненади. На излизане полицията им прибра личните карти за проверка. Преди да се сбогуват с денонощното пиянстване в аулите на вуза, окупаторите споделиха, че се чувстват предадени от народа.

Малко по-рано днес паднаха и окупаторските окови на СУ „Климент Охридски". Охраната на вуза сряза веригите по външните врати откъм източната страна и освободи достъпа до двора на висшето училище. На събитието присъстваха няколко полицейски патрула и екипи от журналисти. Предполага се, че акцията по освобождаване на Алма Матер от окупаторите е на администрацията на университета, тъй като липсваха представители на прокуратурата.

Източник: http://www.vsekiden.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини