Роко прехвърлил всичко на сестра си

В края на миналата седмица кърджалийският частен съдебен изпълнител Росен Сираков влезе във владенията на най-скандалната мутра от годините на прехода – Ерджан Рашид-Роко. На ул. „Републиканска” се намират и двуетажните лукс-офиси, и спалнята на едрогабаритното страшилище на Родопите, обгърнати в тайнственост и опасани с камери. Председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев е издал нарочна заповед за секвестиране имотите на обявения извън закона Роко, който от години си играе на котка и мишка с правосъдието.Местният бос е на пангара от 13-14 години. Сменят се низ от инстанции, но той все се оказва недосегаем. През това време съди държавата в Страсбург и печели две дела срещу нея. Бившият шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество проф. Кушлев е бесен: „Той осъди два пъти държавата в Страсбург, но тя сега ще му вземе всичко!”. Не успя обаче да изпълни мечтата си, докато бе на този пост… Явно новата комисия се взема в ръце и подпуква старите дела.

Хора от кантората на частния съдебен изпълнител в Кърджали Росен Сираков пристигат в офисите на Ерджан Рашид по обяд, охранявани от полицаи. Процедурата не е от най-лесните, като се има пред вид

що за непредвидим тип е Роко

Ченгетата пазят от задната страна на сградата, която гледа към местната паспортна служба. Според официалната информация не е имало посегателство върху служителите на полицията. Но това, което разбра човекът на „ШОУ”, е, че е станало меле между гардовете и близките на Рашид и униформените служители на реда. Дали се е стигнало до физическа саморазправа или само до словесни престрелки, тепърва ще се изяснява.

Напрежението ескалира към 17-17,30 ч. Роко излиза сънен от покоите си и започва да „раздава правосъдие”. За което е закопчан на мига и е откаран в следствения арест. Там престоява 24 часа, според официалната версия - заради възпрепятстване служебните задължения на съответните органи.

Репортерът на „ШОУ” потърси всички страни в спора – и самия Роко, и брат му Ерсун, и частния съдебен изпълнителя, и пресцентъра на МВР в Кърджали. Първоначалната информация, че не е имало посегателство върху служители на полицията, не се потвърди. Кьорфишек се оказват и думите на Ерсун Рашид - Малкия Роко: „Това е поредната провокация! Брат ми не е участвал в никакъв инцидент! Отново искат да ни наклеветят!”. А защо тогава батко му е задържан за 24 часа в следствения арест?! - Навярно не от добро поведение...

По-младото поколение родопчани едва ли помни Роко от Бели пласт - селце, известно с богатите си залежи от целебния естествен минерал зеолит, от чиито местни чешми идва да си налива вода дори бившият премиер Иван Костов. Ерджан е онова фукарийско момче от многодетно семейство, което порасна до доларов милионер и остана в криминалния преход на България с фразата:

„В Кърджали аз съм кметът, полицаят, прокурорът и съдията”

Същият, около когото се завъртя и скандалният главен прокурор на републиката тогава Иван Татарчев. За съвместните им купони и в бившата резиденция на ОК на БКП, и покрай водите на язовир „Кърджали”, ловували със специално обучен сокол, все още се носят легенди. Невероятно, но факт – от 1993 до 2006 г. някогашното селско момче с внушителна физика придобива имущество за над… 2,5 млн. лв.! Пари, които не е много ясно как е спечелил… Разликата между легитимните му доходи, които са документирани, и богатството му възлиза на… 6920 минимални работни заплати!

Сред имотите му е и емблематичният за епохата на мутрите бар „Париж” на пъпа на Кърджали, където се гуляее нонстоп, а в тъмното му, но луксозно подземие, могат да се видят почти всички представители на ъндърграунда от годините на прехода.

Първият як удар срещу местния Цезар е през 1997 г., когато барети от ЦСБОП, изпратени лично от тогавашния министър на МВР Богомил Бонев, атакуват показно дома му и го изправят по бели гащи до стената с ръце на тила. Там маскираните спецченгета откриват 413 000 германски марки и 20 000 долара – всичките фалшиви. Но до съд така и не се стига, тъй като по онова време законът преследва не съхранението, а само разпространението им. Роко тогава открито се подигра с властта: „Не е забранено ментетата да се лепят на тапети. Бях ги приготвил, за да украся с тях стените на хола си”… Рашид тогава отнася малко бой от баретите, постъпва в болница, което впоследствие ще му даде повод да осъди държавата в Страсбург.

Справка за съдимост №25/2008 г., представена по делото на комисията „Кушлев” срещу Ерджан Рашид показва, че той има…

15 влезли в сила присъди –

за хулиганство, за нелегален хазарт, за пране на пари и още какви ли не престъпления. Но явно Роко си има добри и добре платени адвокати, щом се изцепва в медийното пространство: „Аз съм жертва на полицейско насилие по поръчка на бившия премиер Костов, осъществено от министър Бонев! Като осъдих два пъти България, справедливостта възтържествува!”…

Комисията „Кушлев” изписва цял ферман, за да опише имотите му: бившият ресторант „Рибарска среща”, впоследствие тенденциозно прекръстен на „Евроазия”; тракторна база в с. Сушево със склад и ремонтна работилница; две оранжерии в двора на бившето ТКЗС „Джебел басма” в гр. Джебел; разкошна вила с дворно място в красивата местност „Ханчето”, Момчилградско, с дворно място от над 1000 кв. м; брокерски офис на първия етаж в бившия ОКС; дружествени дялове в „Еврофинанси” ЕООД; двуетажна къща; земеделска земя; 4 автомобила; камион, суха пара около 57 бона от продажба на имущество и т.н., и т.н…

В единственото си интервю за „ШОУ” през 1998-а, когато хасковският окръжен съд го осъди на 5,5 години лишаване от свобода за краден автомобил /отново му се размина/, Роко заяви, че се опитват да го… отровят; че е изхвърлил храна за 150 000 лв., защото някои сипвали отрова в нея. „Искат да ме изкарат луд, ненормален. Аз съм лидер на Балканите, на целия свят! Познават ме и в мюсюлманския свят, и в арабския, в Европа, Русия и Америка”, даде още тогава той „заявка” за развиваща се първоначална параноя.

След 15 години съдебни битки, 43 жалби за противозаконни деяния и 15 дела – с този „капитал” местният бос би могъл да влезе в учебниците по криминалистика, в офисите на скандалния бизнесмен най-накрая, на 16 януари 2014-а, влизат частни съдебни изпълнители. Въпреки намерението си да става краставичар/?!/ някогашното страшилище бавно и полека стигна до просешка тояга. За сметка на това сестра му Халиме – съкратена бивша учителка, се събуди богата. За кратко…

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини