Гърци имат засилен интерес към инвестиции в Кирково

Кметът на граничната община Кирково Сали Рамадан

Фирми от Северна Гърция проявяват засилен интерес към инвестиции в Кирково и района, съобщи кметът на граничната община Кирково Сали Рамадан. Той допълни, че след отварянето на новия ГКПП „Маказа-Нимфея“ най-малко десет гръцки бизнесмена са потърсили съдействие от общината за намиране на подходящи терени или готови помещения.

Вече е сключен договор за строителство на тютюнева фабрика с фирма от Ксанти. Общината е отделила терен от 30 декара за производствените халета в района на бившия ученически военен лагер край с. Подкова. Очаква се скоро за започне строителството на преработвателна фабрика за чушки. Фирмата има консервни фабрики в Солун, в Кавала и в Турция.

Преработва пипер, отгледан в Северна Гърция и търгува основно със САЩ и западноевропейските страни. Намеренията са в България да преработва годишно по 8 000 тона чушки, а във бъдещата фабрика ще бъдат ангажирани около 80 души.

„Производителите в община Кирково не могат да отгледат толкова много пипер и за това продукцията ще се изкупува от цялата област Кърджали“, поясни Сали Рамадан. Според него сред сериозните инвеститори била фирма за производство на лед-осветление за автомобили.Тя работи с най-големите автомобилни производители и има фабрики в Александруполис, Солун и Истанбул.

В момента гърците преговарят за покупката на терени за строителството на цеховете. „Искаха да им предоставим готови помещения, в които само да монтират машините и да започнат веднага производство. За съжаление не разполагаме с такава база“, каза кирковският кмет.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини