Родопите минаха на евро заради Маказа

Маказа се очертава да се превърне в третия по важност и натовареност пункт по българо - гръцката граница след тези на Кулата - Промахон и Капитан Петко войвода - Орменион. След откриването му през миналата година обменът на стоки и хора от двете страни на границата се засили, като се очаква търговията и трафикът да нараснат значително през следващите месеци. За да стане това обаче трябва да се подобрят условията на ГКПП Маказа, да падне ограничението за масата на автомобилите и да се изгради една пътна отсечка към магистрала "Виа Игнатия".

Откриването на прохода Маказа - Нимфея е най-значимото събитие на 2013 г., категорични са родопчани. Доволни са хората и от другата страна на границата. Въпреки тежките преговори около откриването на граничния пункт, сега гърците отчитат, че пътят ще помогне не само за развитието на България и Гърция, но и на целия ЕС. Преди месец на посещение в Кърджали бе министърът на Източна Македония и Тракия Теодорос Караоглу, който заедно с областния управител Бисер Николов инспектира пункта. Гостът заяви, че според анализите на гръцките власти Маказа се очертава да бъде вторият или третият по важност на българо-гръцката граница. Само за три месеца - от 9 септември до 9 декември 2013 г., през прохода са минали над 86 хил. коли и около 210 хил. пътници в двете посоки. Средно на месец трафикът е 15 000 МПС, а от юни 2014 г. те ще стигнат близо 50 хиляди, прогнозира министър Караоглу.

Кой печели повече от откриването на новия граничен пункт Маказа - Нимфея? Като че ли този въпрос вече не е актуален. Собствениците на магазини в района на Кирково и Кърджали са доволни от гръцките клиенти. Местните търговци вече предлагат стоките в лева и евро. Гости от района на Комотини всеки уикенд са в Кърджали. Купуват най-вече строителни материали, техника, кашкавал, колбаси, месо, мед, орехи, даже цитруси, защото у нас са два пъти по-евтини. Опасенията, че заради гърците ще се повишат цените в Кърджалийско, се оказаха напразни. Освен че пазаруват храни и напитки, гърците не пропускат и да се повеселят в заведенията в Кирково и край яз. Кърджали. Младежи от Комотини са редовни посетители още в петък вечер, в събота и неделя, разказват местните.

Собствениците на комплекси у нас залагат на ниските за гърците цени. Двата града са на 76 км един от друг, които се вземат за малко повече от час. Пътят, който ги свързва, е функционирал до края на 1944 г., след което границата била затворена. Маказа е шестият контролно-пропускателен пункт между двете държави, отворен след близо 70 години чакане.
Отварянето на границата доведе до засилено търсене на преподаватели по гръцки език в Криковско. Преди 2-3 години в училището в с. Чорбаджийско сформираха групи за изучаване езика на съседите, но заради липса на специалисти, идеята пропадна.

Сега много млади хора проучват възможностите за работа в Гърция. Така те ще бъдат по-близо до родния си край, вместо да заминат на работа в Германия.

Правят връзка с "Виа Игнатия"

До лятото на тази година на Маказа предстои да бъде изградена допълнителна инфраструктура. Предвижда се да се направят навеси и кантари за камионите, необходими за служителите на пункта. Ще отпадне и ограничението за масата на превозните средства до 3,5 тона. Гръцкият министър Теодорос Караоглу увери, че до старта на летния туристически сезон ще бъде завършена и 4 км отсечка, свързваща пътя с магистралата "Вия Игнатия". Значението на Маказа ще расте, тъй като ще поеме автопотока към пристанищата Александруполис и Кавала.

Местната власт в Кърджали, с подкрепата на депутати от региона, е предприела срещи и разговори за ускоряване отварянето на новата отсечка за Маказа от спирка "Джебел" до Подкова. Строителството завърши през октомври, но пътят още не е въведен в експлоатация. "Имам твърдото уверение на строителния министър Десислава Терзиева и на Стефан Чайков, шеф на Агенция "Пътна инфраструктура", че процедурата по отварянето участъка ще бъде завършена в края на януари", коментира народният представител Милко Багдасаров. Така разстоянието от Кърджали до ГКПП "Маказа" ще се съкрати с близо 15 км (с половин час).

Приоритет за местните управляващи е изграждането и на околовръстния път на Кърджали, където да бъде пренасочен тежкотоварният трафик. Идейният проект е готов, очаква да бъде приет и работният, за да стартира строителството в най-скоро време. Така от областния център до Бяло море ще се стигна за час по първокласни пътища.

Строят се цехове и магазини

Вече е факт първият сключен договор за изграждане на тютюнева фабрика в Кирковско с гръцки инвестиции. Сделката с фирма "Секе" от Ксанти е финализирана, съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан. Гърците са платили цялата сума за терена от 30 дка в с. Подкова. До края на 2014 г. цехът трябва да е готов и да създаде 50-60 нови работни места, каза кметът на граничната община, която е най-големият производител на ориенталски тютюн у нас.

Още преди отварянето на граничния пункт през септември 2013 г. в Кирково заработи супермаркет "Криста" с гръцко участие. Интерес към община Кирково проявяват и други гръцки предприемачи. Бизнесмени от Ксанти проучваха възможностите за разкриване на фабрика за производство на опаковки, обясни кметът Сали Рамадан. В Кърджали в средата на февруари ще отвори хипермаркет "Кауфланд". Фирма "Теклас" за производство на каучукови изделия за автомобили вече строи трети завод.

В Момчилград ще заработи предприятие за преработка на зеленчуци и месо. По неофициална информация през миналата година сделките за покупка на земеделска земя в Момчилградско са се увеличили с над 40%. В най-скоро време в Джебел ще има туристически посетителски център. Новата придобивка ще улесни представянето на природното и културно-историческо наследство.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини