Почти две трети от тютюна в кърджалийско вече е изкупен

Почти две трети от тютюна в област Кърджали вече е изкупен, съобщават кметовете по населени места. В района на граничното село Аврен, където са произведени около 200 тона, са останали няколко семейства, които не са предали продукцията си.

„В сравнение с миналата година близо с 1,20 лв. цената е по –ниска, но хората са принудени да продават, защото тютюнът почва да се похабява, да мухлясва", обясняват стопани. „Средната цена е между 5,40 и 5,60 лв. за килограм, което е с един лев по-малко от реколта 2012, производителите не са доволни, но продават, защото имат дългове и им трябват пари", коментират жители и на кирковското село Фотиново.

През 2013 в Кирковско е произведен около 2500 тона.Тютюнопроизводителите искат справедливо заплащане на техния труд и настояват за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с който да се гарантират минимални изкупни цени. Родопчани са убедени, че има договаряне между фирмите за пазарната цена и настояват да се намери достоен начин от държавата да компенсира производителите на тютюн с национални доплащания. За последните 7-8 години броят на хората в Кърджалийско, занимаващи се с традиционния поминък, е вече три пъти по –малък. Голяма част от младите заминават на работа в чужбина..

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини