Млади лидери с идея за промяна в Кърджали

20 ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „Отец Паисий”, избрани чрез анкета, взеха участие в двудневно обучение в Хасковските минерални бани. То бе проведено от Национален алианс за работа с доброволци по проект „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна”, чийто партньор е Обединен детски комплекс в Кърджали. Младите хора получиха знания и умения как да откриват и формулират съществуващи проблеми в училищна среда и как да търсят решения за тяхното преодоляване. 
В резултат на наученото те проведоха две свои инициативи. Първата, свързана с агресията в училищната среда, се реализира сред вторите класове на СОУ „Отец Паисий”. Второкласниците приеха с радост срещата с по-големите ученици и бяха много активни при обсъждането на моралните ценности и стъпките към доброто. 
Втората инициатива бе под мотото „Виж ми етикета” и се реализира в ГПЧЕ „Христо Ботев”. Тя бе насочена към осмокласниците, които тази година са в нова училищна среда и към разрешаването на проблеми възникнали в следствие на нарушената комуникация между учениците и съществуващата междуличностна агресия. 
С интересни интерактивни игри, влизайки в образа на човека с „етикет”, участниците имаха възможност да съпреживеят различни ситуации и да изкажат мнението си по проблема. Учениците сами стигнаха до извода, че слагайки „етикет” на даден човек те го подлагат на подигравки и унижения и че спокойната и позитивна училищна среда е в ръцете на самите ученици.
Дейностите по проекта „Дар за моето училище – млади лидери с идея за промяна” ще продължат и в бъдеще с други класове от тези училища.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини