Отбелязоха Бабинден в кърджалийското родилно

С ритуално измиване на ръце и къпане на бебе в кърджалийската болница отбелязаха днес Бабинден. По традиция на него присъстваха лекари и акушери, които с години са работили в местното Родилно отделение. Гостите бяха приветствани от директора на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов, който заяви, че няма по-символично нещо от това, новороденото бебе, дошло на бял свят, да получи първата си топла прегръдка от акушерката и от жената дарила го с живот.

„Всяко дете е една надежда, надежда за родителите, които са го създали и надежда за човечеството, че се появява нов гражданин със своята съдба”, каза докторът и пожела на колектива много радостни моменти. „Това е един много оптимистичен празник. Празникът на родилната помощ и в бъдеще ще бъде един от най-важните празници в България, тъй като ние от сърце се радваме на всяко новородено дете”, каза още д-р Черкезов, който призова младите да създадат поне по три деца. Той благодари сърдечно на персонала от Родилното и Неонаталогичното отделение, които първи се сблъскват с новия живот.

„Приемете нашата почит и уважение, затова че 365 в годината и 24 часа в денонощието вие се грижите непрекъснато за нашите бременни, родилки и техните бебета”, каза Теодора Каракостова представител на Училището за бъдещи майки „ ДАР”, като пожела всяка година да попълват персонала с млади и мотивирани колеги.

„И тази година сме отново сред вас, за да отбелязваме традицията Бабинден. Всеки, който поеме в ръцете си новия живот да е благословен от съдбата, защото няма нищо по-ценно от първия плач на новороденото. Най-важното на този ден е да благодарим на всички вас, които помагате това да се случи безпроблемно. Нека залите на Родилното отделение се огласяват от плача на децата. Бъдете живи и здрави и давайте живот на много нови деца”, обърна се към присъстващите бившата губернаторка и настояща координаторка на ГЕРБ-Кърджали Иванка Таушанова, която подари отоплителен уред на отделението.

Шефът на родилното д-р Георги Дзивков благодари за хубавите пожелания и заяви, че продължават да работят за подобряване здравето на техните бременни и родилки с една-единствена цел-да се раждат повече здрави деца.

Най-възрастната акушерка изкъпа бебето Цветелина. Представителки на ГЕРБ и на жените социалистки се присъединиха към добрите пожелание и поднесоха символични подаръци. Младежи от Ротари също изказаха приветствия. За доброто настроение се погрижиха група деца от СОУ „П.Р.Славейков”, които изпяха песнички, свързани с ритуала.

Към 21 януари в Кърджалийската болница са проплакали 50 бебета. 825 пък са ражданията през изминалата 2013 година, което е с 5 по-малко от предходната година. Забелязва се тенденцията семействата да се ограничават с раждането само по едно дете. Между 30 и 32 години е средната възраст на родилките в

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини