20 хил. полицаи има в центъра на Киев

Последните боеве в Киев доведоха до истинска мобилизация на специалните части "Беркут" и на украинските вътрешни войски. Общо около 20 хил. полицаи и войници се събраха в центъра на украинската столица, пише Агенция "Фокус".

„От много райони на страната пристигат войници. И затова за нас е много  важна отбраната на самия площад „Независимост”. Ние се опитваме  максимално да контролираме процеса на навлизането на силите за  сигурност. Но във всеки случай, броят им в Киев вече е изключително голям”, изтъкна Андрей Парубий, ръководител на палатковия лагер на  площад „Независимост” и депутат от „Баткившчина” - партията на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Междувременно омбудсманът на Украйна Валерия Лутковская проверява информацията за незаконни задържания на граждани във връзка с тяхното възможно участие в  масовите безредици в центъра на Киев. По-рано днес украинското МВР съобщи, че е задържало  повече от 20 участници в сблъсъците между демонстрантите и органите на  реда в центъра на Киев.

В последните часове случващото се в Украйна предизвиква притесняния и се следи с повишено внимание от световните медии:

The New York Times: Протестиращите в Украйна се опитват да блокират правителствени служби
 
Юшченко предупреждава за опасност от гражданска война
 
Съветът на ЕС изрази дълбока загриженост за събитията в Украйна, призовава за диалог за уреждане на кризата  

Петнадесет журналисти, включително и чуждестранни, са били ранени в Киев в сблъсъците на улица Хрушчов, на 19 и 20 януари, съобщи Института за Масова Информация в понеделник, 20 януари (Интерфакс).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини