Българите са от полза за Германия, според изследване

Германската държава като цяло ще спечели от притока на румънски и български имигранти. Това става ясно от проучване  на Коьлнския институт за икономически изследвания, предаде Дойче веле.

Очакваният наплив от емигранти от двете страни след отпадането на ограниченията на 1 януари 2014 година предизвика дебат в германските медии и спор сред консервативните политици по отношение на това дали новодошлите имат за цел да се възползват от социалната система на Германия.

Но изследването на Кьолнския институт, публикувано днес, опровергава това. „Много от емигрантите от тези две страни са висококвалифицирани и могат да помогнат за запълване на дефицита от квалифицирана работна ръка в Германия", подчертава се в изследването.

Директорът на института Михаел Хютер заяви, че трябва да бъдат създадени още инициативи за имигрантите, които да заемат работни места в страната. Той подчерта, че около 25% от емигрантите от Румъния и България имат университетска диплома спрямо 19% от германците.

В допълнение източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, специалисти по природни науки и инженери и като такива могат да работят в области, в които недостигът на работна ръка е най-остър.

Хютер подчерта също, че в повечето случаи имигрантите са млади и могат да изиграят решителна роля за справяне с демографските предизвикателства в бъдеще.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини