Първанов си призна за „Белене”, кани Бойко на една маса

„АЕЦ „Белене” трябва да бъде рестартирана, без да се противопоставя на другата идея за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви вчера бившият държавен глава Георги Първанов, с което
потвърди разкритието, че истинската цел
да извади движението си АБВ от нафталина е да се размрази проектът за Втора атомна.
Както „Монитор” и „Телеграф” писаха, става въпрос за схема за 500 млн. евро, в дъното на която стои енергийният бос и обвиняем за източване на 8 млн. лв. от проекта за ядрена централа Богомил Манчев. Неговата фирма „Риск инженеринг” бе подизпълнител на консултанта по „Белене”, а самият той е известен с това, че е спонсор на Първанов. Скандалният бизнесмен се кани да прилапа колосалната сума, ако АБВ и Бойко Борисов в лъсналата вече коалиция „Мишо Бирата”, успеят да овладеят управлението на страната и да договорят размразяването на АЕЦ „Белене”.
„Финансовата схема за АЕЦ „Белене” може и трябва да бъде уточнена на базата на онези данни, които имаме към момента. Никой не е ревизирал онази финансова схема, която имаме от преди години и по която всъщност върви и строителството на „Южен поток”. Значи за „Южен поток” може да има проектно финансиране, а за АЕЦ „Белене” не става. Аз не мога да го разбера!”, ядоса се Първанов пред К2 заради това, че настоящият кабинет
не действа според неговите интереси. Междувременно вчера от редиците на социалистите продължиха да се надигат гласове към бившия държавен глава с искане да се вразуми и да се откаже от действията си по разцепление на столетницата. „Моля другаря Първанов да върже пушката на стената”, обърна се към президента социалистът Ненко Темелков по време на заседание на общинската конференция на БСП-Перник, на която се появи и Първанов. Метафората бе в отговор на изказа на бившия държавен глава, който при възраждането на проекта си обясни, че се е наложило пушката АБВ да гръмне от стената. Пернишките социалисти го призоваха да замрази проекта си поне до европейските избори, за да не цепи партията. Същото искане отправи ден по-рано и червеният депутат Янаки Стоилов. Вчера обаче Първанов даде да се разбере, че няма никакво намерение да се отказва от плановете си и поетите ангажименти в енергетиката.
Кани Бойко на една маса
Бившият държавен глава Георги Първанов отправи вчера своеобразна покана към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съвместни действия. „Не бих бил против ръководствата на двете партии да седнат на една маса заедно и с други партии и да потърсят параметрите на националния консенсус”, заяви бившият държавен глава. Не стана ясно обаче дали за разговори с ГЕРБ визира БСП или проекта си АБВ, за който непрекъснато настоява, че няма да прераства в партия. Първанов побърза да замаже поканата си и като уточни, че той самият не е в ръководството в момента на никаква формация, за да води той преговори. В същото време бившият му секретар на „Дондуков” 2 Андрей Бунджулов също допусна възможност АБВ и партията на Борисов да си сътрудничат по ключови приоритети за страната. „Нека политическите сили да поставят на масата своите политики и да видим тогава по какво е възможно съгласие. Това трябва да е абсолютно прозрачен публичен дебат”, коментира той пред Дарик.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини