Супермодерен апарат спасява животи в региона, тестват го за първи път в Кърджалийско

Д-р Атанас Митков показва модерния апарат

Супермодерен апарат, който може да спаси стотици животи при инфаркт бе представен днес в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Той е първият от този модел, който ще бъде тестван в нашата страна. Използва се от екип на линейка от Ардино. Апаратът е противоударен и пригоден за работа в тежки условия. Носи названието „Корпулс” и е предоставен от софийската фирма „МедСис”. Идеята е да се провери в агресивна среда и ако докаже качествата си, да бъде въведен от здравното министерство в центровете за спешна медицинска помощ. Той вече се използва в съседна Румъния и е свалил броят на смъртните случаи в спешната помощ с 10 процента.

Умната машинка прави пет неща в реално време:кардиограма, мери насищането на кръвта с кислород, сърдечната чистота, дихателната чистота и кръвното налягане. Тя е комбинирана с дефибрилатор. Има възможност и за външен пейсмейкър,заяви при представянето на апарата шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.

„Корпулс” предава чрез безжичен сигнал в базовата станция на координационния център в ЦСМП в Кърджали. Информацията е достъпна до кардиологичното отделение, ОАИЛ и спешното приемно отделение, каза още д-р Митков. Той посочи,че сигналът се предава чрез GSM-връзка. При първите проби в Ардинско е имало смущения, но мобилните оператори ще стабилизират връзката.

Апаратът асистира на лекаря. Той е бъдещето на спешната помощ. В концепцията за нейното развитние до 2020 г. е заложенто навлизането на парамедици. Те вече се обучават от БЧК. Апаратът ще помага те да се ориентират за състоянието на пациента. Парамедиците, които са в линейката с болния, ще получават информация в реално време от центъра и ще предприемат действия за безпроблемното му транспортиране. Това посочи управителят на фирма “МедСис” Христо Каракостов. Той подчерта, че бъдещето е на телемедицината. Един апарат струва около 15 000 евро и ако тестовете в Кърджалийско бъдат успешни очаква Министерството на здравеопазването да оборудва значителевн брой линейки. В момента колите за спешна помощ са комплектовани с прибори за болнично лечение от най-различен вид. Този който предлагаме е специално пригоден за линейки. Той е преносим,противоудърен и издържа на високи и много ниски температури, посочи Каракостов.

Стана ясно също, че тестовете имат подкрепата на Българския лекарски съяз, който се застъпва за въвеждането на прибора в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна.

Д-р Митков посочи,че апаратът е много важен за региона. В момента от 8 филиала на ЦДМП , само в три има лекари,като в Ардино и Момчилград са по един.

Шефът на филиала в Ардино Сафие Карабашева изрази желание “Корпулс”да остане на разположение на нейните съграждани.

Георги Кулов

Брифингът
Приемане на данните в центъра
На рамо
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини