Супермодерен апарат спасява животи в региона, тестват го за първи път в Кърджалийско

Д-р Атанас Митков показва модерния апарат

Супермодерен апарат, който може да спаси стотици животи при инфаркт бе представен днес в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Той е първият от този модел, който ще бъде тестван в нашата страна. Използва се от екип на линейка от Ардино. Апаратът е противоударен и пригоден за работа в тежки условия. Носи названието „Корпулс” и е предоставен от софийската фирма „МедСис”. Идеята е да се провери в агресивна среда и ако докаже качествата си, да бъде въведен от здравното министерство в центровете за спешна медицинска помощ. Той вече се използва в съседна Румъния и е свалил броят на смъртните случаи в спешната помощ с 10 процента.

Умната машинка прави пет неща в реално време:кардиограма, мери насищането на кръвта с кислород, сърдечната чистота, дихателната чистота и кръвното налягане. Тя е комбинирана с дефибрилатор. Има възможност и за външен пейсмейкър,заяви при представянето на апарата шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.

„Корпулс” предава чрез безжичен сигнал в базовата станция на координационния център в ЦСМП в Кърджали. Информацията е достъпна до кардиологичното отделение, ОАИЛ и спешното приемно отделение, каза още д-р Митков. Той посочи,че сигналът се предава чрез GSM-връзка. При първите проби в Ардинско е имало смущения, но мобилните оператори ще стабилизират връзката.

Апаратът асистира на лекаря. Той е бъдещето на спешната помощ. В концепцията за нейното развитние до 2020 г. е заложенто навлизането на парамедици. Те вече се обучават от БЧК. Апаратът ще помага те да се ориентират за състоянието на пациента. Парамедиците, които са в линейката с болния, ще получават информация в реално време от центъра и ще предприемат действия за безпроблемното му транспортиране. Това посочи управителят на фирма “МедСис” Христо Каракостов. Той подчерта, че бъдещето е на телемедицината. Един апарат струва около 15 000 евро и ако тестовете в Кърджалийско бъдат успешни очаква Министерството на здравеопазването да оборудва значителевн брой линейки. В момента колите за спешна помощ са комплектовани с прибори за болнично лечение от най-различен вид. Този който предлагаме е специално пригоден за линейки. Той е преносим,противоудърен и издържа на високи и много ниски температури, посочи Каракостов.

Стана ясно също, че тестовете имат подкрепата на Българския лекарски съяз, който се застъпва за въвеждането на прибора в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна.

Д-р Митков посочи,че апаратът е много важен за региона. В момента от 8 филиала на ЦДМП , само в три има лекари,като в Ардино и Момчилград са по един.

Шефът на филиала в Ардино Сафие Карабашева изрази желание “Корпулс”да остане на разположение на нейните съграждани.

Георги Кулов

Брифингът
Приемане на данните в центъра
На рамо
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини