Спипаха баща и син от Кърджали отмъкнали чрез телефонни измами 20 бона

Прокурор и полицай

Двама посредници на телефонни измами от Кърджали залови полицията на 10 януари. Те са баща и син от Кърджали. Бащата е Георги Георгиев,а синът Златко Горанов.Двамата са участвали в измамата на дванадесет възрастни кържалийци само през миналата и тази година. Сумата която са отмъкнали е около 20 000 лева. Те ще бъдат привлечени като свидетели за разкриването на подбудителите на измамите. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров и шефът на областната дирекция на полицията комисар Валери Баранов.

На 10 януари бащата и синът се опитали да вземат от Вълкана Цветкова от Крумовград 820 лева. Възрастната жена била подмамена по телефона с познатата схема.”Прокурор” й поискал 10 бона за да отърве внука й. Според измамникът внукът убил дете. Георгиев отишъл да вземе парите, а Горанов чякал в колата. Жената имала в наличност 820 лева и била готова да им ги предаде. Полицията надушила измамата. Пътищата били завардени и двамата куриери били заловени. При обиските в жилища в Момчилград били открити мобилни телефони и крупни суми пари. Три бона и лаптоп били иззети и от кола “Ситроен”, шофирана от Златко Горанов. Разследващите очакват да проговорят.

От 29 телефонни измами през 2013 г. са изяснени 20.Тази година има два опита и двата разкрити от полицията.

Шефът на полицията и окръжния прокурор се обявиха SIM-картите за мобилни телефони да се продават от операторите само срещу лична карта. В момента те са достъпни за измамниците в големи количества.Търгуват се безпроблемно на димитровградския пазар.През 2012 г. бе заловена ромка от Хасково с 1000 карти. Неограничения достъп до тях може да се ползва и от терористи, единодушни са прокурор и полицай.

Те смятат, че е нужна много превантивна работа. Медиите трябва да са по активни в отразяването на темата, за да напряват възрастните хора по недоверчиви към изманиците. Бяха посочени случаи, когато жертва на измами са станали роднини дори на полицаи. Ударите от измамите върху възрастните хора са тежки. Жена в Бургас се обесила миналата година от отчаяние.

Според Баранов и Лазаров центровете на поръчителите са село Вятово Русенско и Горна Оряховица. С този вид измами се занимават цели ромски фамили.

Това е напаст и цялото общество трябва да бъде съпричастно към усилията ни да заловим поръчителите, подчерта Светлозар Лазаров.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини