Спипаха баща и син от Кърджали отмъкнали чрез телефонни измами 20 бона

Прокурор и полицай

Двама посредници на телефонни измами от Кърджали залови полицията на 10 януари. Те са баща и син от Кърджали. Бащата е Георги Георгиев,а синът Златко Горанов.Двамата са участвали в измамата на дванадесет възрастни кържалийци само през миналата и тази година. Сумата която са отмъкнали е около 20 000 лева. Те ще бъдат привлечени като свидетели за разкриването на подбудителите на измамите. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров и шефът на областната дирекция на полицията комисар Валери Баранов.

На 10 януари бащата и синът се опитали да вземат от Вълкана Цветкова от Крумовград 820 лева. Възрастната жена била подмамена по телефона с познатата схема.”Прокурор” й поискал 10 бона за да отърве внука й. Според измамникът внукът убил дете. Георгиев отишъл да вземе парите, а Горанов чякал в колата. Жената имала в наличност 820 лева и била готова да им ги предаде. Полицията надушила измамата. Пътищата били завардени и двамата куриери били заловени. При обиските в жилища в Момчилград били открити мобилни телефони и крупни суми пари. Три бона и лаптоп били иззети и от кола “Ситроен”, шофирана от Златко Горанов. Разследващите очакват да проговорят.

От 29 телефонни измами през 2013 г. са изяснени 20.Тази година има два опита и двата разкрити от полицията.

Шефът на полицията и окръжния прокурор се обявиха SIM-картите за мобилни телефони да се продават от операторите само срещу лична карта. В момента те са достъпни за измамниците в големи количества.Търгуват се безпроблемно на димитровградския пазар.През 2012 г. бе заловена ромка от Хасково с 1000 карти. Неограничения достъп до тях може да се ползва и от терористи, единодушни са прокурор и полицай.

Те смятат, че е нужна много превантивна работа. Медиите трябва да са по активни в отразяването на темата, за да напряват възрастните хора по недоверчиви към изманиците. Бяха посочени случаи, когато жертва на измами са станали роднини дори на полицаи. Ударите от измамите върху възрастните хора са тежки. Жена в Бургас се обесила миналата година от отчаяние.

Според Баранов и Лазаров центровете на поръчителите са село Вятово Русенско и Горна Оряховица. С този вид измами се занимават цели ромски фамили.

Това е напаст и цялото общество трябва да бъде съпричастно към усилията ни да заловим поръчителите, подчерта Светлозар Лазаров.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини