Хамбург става град без коли до 20 години

Около 40% от площта на Хамбург, втория по големина град в Германия, са зелени площи, спортни съоръжения , градини, паркове и площади. За първи път в историята на града е взето решение те да бъдат свързани с пешеходни и велосипедни маршрути. Тaка през следващите 20 години Хамбург ще се превърне в град, където колите са излишни, според новия "План за Зелена мрежа".

"Другите градове, включително Лондон, имат зелени пръстени, но "Зелена мрежа" ще бъде уникален със обхванатата площ - от покрайнините до центъра на града. След 15 до 20 години ще можете да разгледате града на велосипед и пеша", казва говорителката на градa Анжелика Фрич.

Хамбург има две големи зелени ядра - едно на север и едно в южната част. За да се гарантира, че планът интегрира целия град, в основният екип ще работи по един човек от всяка от седемте общини на столичния район. Идеята е всички граждани да получат достъп до природата и да пътуват устойчиво, пише .

Ще бъдат изградени и нови зелени пространства, които да помогнат да се абсорбира CO2 и да регулират климата на града. Средната температура в Хамбург се е повишила с около 9 градуса C през последните 60 години. Тези пространства също ще спомогнат за предотвратяване на наводнения. За същия този шейсетгодишен период морското равнище на Хамбург се е вдигнало с около 20 см. Прогнозата е нивото да се повиши с още 30 см до края на 21 век.

Когато проектът се изпълни, Хамбург ще стане следващия град, който изгражда велосипедни алеи от отдалечените райони до градските центрове, като например Копенхаген. И важното е, че планът ще направи колата по същество ненужна в рамките на града.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини