Токът поевтинял 2 дни предсрочно

Цените на тока за бита и малките фирми в България са намалени два дни предсрочно. Понижението е влязло в сила още на 30 декември м.г., а не на 1 януари, както обяви през декември Боян Боев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Промяната стана известна вчера от съобщения на електроразпределителните дружества. ЧЕЗ обясни, че клиентите вече получават фактури с два отчетни периода - за потреблението до 29 декември по старите цени и от 30 декември нататък по новите. За Западна България дневната тарифа падна с 0,9%, а нощната - с 10,04%. Предсрочното намаление е в сила за цялата страна. Причината за него е, че ДКЕВР е взела извънредното решение за поевтиняването на 30 декември, без да посочи изрично от коя дата влиза в сила. При това положение по закон то трябва да се прилага от енергийните фирми от деня на публикуването му. Датата е също 30 декември.
Според членове на ДКЕВР дружествата лицензианти са наясно с тези правила и не би трябвало да има недоразумения с цените.

„Започваме активна разяснителна кампания за съдържанието на фактурите. От 20 януари заедно с месечните сметки ще има подробна информация за цената на електроенергията и съпоставка между стойностите преди и след понижението“, коментира Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини