Тютюнджии налитат на Караянчева, за малко не я линчуват

Тютюнджии налетяха на Караянчева

Тютюнопроизводители от Кирковско и Крумовградско освиркаха и за малко не линчуваха народният представител Цвета Караянчева, която се появи на техен митинг днес следобед. С появата си депутатката буквално взриви тютюнджиите, които надуваха вувузели и свирки за да заглушат думите й. Те отправяха по неин адрес нецунзурни думи и реплики от рода:”лъжеш”, ”изчезвай”,”махай се”. Това стана в присъствието на депутатите от ДПС Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед. Те не защитиха своята колежка от присъстващите ,а завързаха спор с нея, кой повече е направил за тях ДПС или ГЕРБ. Караянчева се опита да даде изявление за медиите, но освиркванията продължиха.”Махай се” ,скандираха протестиращите.

Аз ги подкрепям.Хората не Ви искат каза депутатът Мустафа Ахмед от ДПС.

Караянчева успя да съобщи само, че ГЕРБ са сезирали Комисията за защита на конкуренцията за картела между търговците на тютюн. Караянчева каза,че миналата година стопаните са взели средно по 9,50 на килограм тютюн с националните доплащания. Тази година нямало да получат от фирмите повече от 5 лева на килограм, защото ДПС не правели нищо срещу картела на фирмите.

Въпреки, че организаторите на протеста го обявиха за политически безпрестрастен , думата в него имаха депутати и кметове от ДПС.

Членът на Управителния съвет на Сдружението на производителите на басми Ахмед Мюмюн прочете декларация, адресирана до Европейската комисия, българското правителство, парламент и тютюневите фирми. В нея бяха изложени исканията на тютюнопроизводителите от Кърджалийския регион.

От тютюневите търговци те поискаха да започнат изкупната кампания в цялата страна, цените на килограм да не са по ниски от средните през миналата година, закупената стока да се плаща до 15 дни от приемането й. Пред парламента бе поставено исканията за промяна на Закона за тютюна и тютюневите изделия, за да се постигне усточийво развитие на отрасъла. Настоява се за регистри на търговските дружества, изкупуващи тютюн и на производителите, въвеждането на минимални изкупни цени, регламентиране на началото и края на изкупните кампани, вкарване в комисиите на държавни експерти.

Ахмед Мюмюн заплаши с протестни действия ,включително и блокиране на пътища и на входовете и зходите на търговските фирми.

Категорично заставаме зад исканията на тютюнопроизводителите,заяви народният представител от ДПС Ердинч Хайрула. Той обеща промени в закона за тютюна и тютюневите изделия.Депутатът опроверга “колежката”, която твърдяла, че с либерализацията на отрасъла ще се повишат изкупните цени. Правителството на ГЕРБ нямаше да гласува национални доплащания, ако не бяха протестите при Горски извор преди две години, подчерта депутатът.

Кметът на Кирково Сали Рамадан също подкрепи протестиращите. Той каза,че в общината от 23 000 души-15 000 се занимават с тютюнопроизводство. Отглеждат се около 2500 тона тютюн. Не може на свободния пазар да се остави съдбата на хиляди хора, смята Сали Рамадан. Той изрази недоволство от забавянето на изкупната кампания и от това,че цената сега от 7 лв. за килограм е паднала до 5, 50 лв. Той съобщи,че в общината има 12 комиси, някои обаче не са купили и килограм, защото предлагат много ниски цени. Има и хора, които си вземат стоката обратно , недоволни от заплащането.

Георги Кулов

Депутатите от ДПС подкрепиха протестиращите
Кладата
Недовлините блокираха колата на народната представителка
Караянчева намери съмишленик
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини