Учител от Кърджали избира църквата пред класната стая

Учител от Кърджали избира църквата пред класната стая и започнал да проповядва в три малки планински села.

На 35 г. Ангел Стаматов напуска класната стая и отива да служи в църквата. Расото не го променя, защото продължава да преподава. Само сменя буквара с библията.

„Общото е в това че и в единия и в другия случай хората трябва да бъдат учени, обучавани , както в случая задачата на свещеника е да покаже на хората пътя към бога”, коментира Ангел Стаматов.

Свещеникът няма да забрави първата си проповед, когато преди седем години влиза в почти порутената вековна църква в село Пчелари , в която олтара е пълен с въглища, а за врата служат няколко дъски . И когато с помощта на хората ремонтира основно храма вижда първото чудо в живота си. „Чудо е , когато да кажем една празна църква се напълни с хора. Това е едно истинско чудо”, казва той.

Далеч от скандалите в църквата, отец Ангел пише книга за изкушенията и хората. Не хвърля камък по съгрешилите духовници, защото вярва в църквата, а не в хората, които я представляват

„Църквата е нещо свято. Тя няма как да бъде прочистена като бого- човешки организъм, тоест - винаги ще има хора, които по един или друг начин, като човеци ще сбъркат, ще сгрешат”, е неговото мнение.

Толерантен към съгрешилите, свещеникът е яростен противник на бизнеса, в който църквата е превърнала вярата.
„Църквата трябва да е отворена за всички , така както е било във времето на апостолите, така би трябвало да бъде и в днешно време , тя трябва да работи за хората. Църквата е нещото, което ние го намираме вътре в нашите сърца . Не би трябвало някой да плаща за да влезе в църквата”, заяви Ангел Стаматов.

Свещенослужителят не забравя децата, които често му гостуват в църквата. Вярва, че един ден вероучението ще влезе в училище и тогава може би той отново ще стане учител.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини