Караянчева: Земеделски шеф в Кърджали заплашва "неудобните" специалисти със саморазправа

Цвета Караянчева от ГЕРБ иска премиерът и земеделският министър да се намесят срещу управленския произвол с назначения на ДПС в дирекция "Земеделие" в Кърджали. В писмо до Пламен Орешарски и Димитър Греков депутатът от ГЕРБ обяснява, че началникът на дирекцията Гюрсел Емин упражнява системен натиск върху служители на звеното и върху общинските земеделски служби.

Караянчева твърди, че квалифицирани експерти с безупречна професионална биография са принуждавани да подават заявления за напускане по собствено желание и заплашвани, че в противен случай ще бъдат уволнени дисциплинарно.

"През последните няколко дни Гюрсел Емин е предприел обиколка на общинските земеделски служби, по време на която си е позволил да заплашва „неудобните” специалисти със саморазправа", пише в писмото си депутатът.

Тя е категорична, че паралелно с масовата чистка в администрацията вървят поголовни назначения на кадри на ДПС, които нямат образование и подготовка.

Караянчева дава за пример как в дирекцията без конкурс са назначени 11 души, прегрупират се длъжности, готви се дублиране на щатове с втори юрисконсулт, секретарка, шофьор и т.н.

В писмото народният представител възразява срещу бруталното партизиране на сектора и прилагания дискриминационен подход спрямо хора с доказан опит.

Всеки от принуждаваните служители бил готов да подаде сигнал политически и психически натиск.

ГЕРБ се заканват, че ще сезират Комисията за защита от дискриминация.

"Очаквам бързи и компетентни действия от ваша страна. В противен случай ще имам всички основания да смятам, че това правителство толерира силови управленски практики, погазва нормите на трудовия кодекс и е сляпо за уронването на човешкото достойнство‘", призовава Караянчева.

Спорът за политическите назначения между ГЕРБ и управляващите не е нов.
Преди дни от ГЕРБ алармираха, че 80% от новите директори на национални паркове, екоинспекции и басейнови дирекции са кадри на ДПС.

В края на миналата година управляващите решиха пък да се създаде Временна анкетна комисия, която да провери всички случаи на "грубо партизирано кадруване" при управлението на ГЕРБ.
Отхвърлено бе обаче тяхното искане да бъдат проверени и назначенията до октомври 2013-а.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини