Франция глоби Google със 150 хил. евро

Френските власти наложиха глоба от 150 000 евро на Google, след като американската компания игнорира тримесечния ултиматум да приведе практиките си за проследяване и съхранение на потребителска информация в съответствие с местното законодателство.

CNIL - органът, следящ за подобни нарушения, е наредил на Google да публикува решението на своята страница google.fr за 48 часа от момента, в който фирмата е официално уведомена за решението.

Проблемът се крие в това, че потребителите не са били известени, че техните данни се събират и обработват от компанията, съобщава Ройтерс.

Темата излезе на дневен ред през март 2012 г., когато Google започна да събира данни от отделни потребители, използващи услугите на YouTube, Gmail и социалната мрежа Google +.

Глобата на технологичния гигант може да нарасне до 300 000 евро, ако през следващите три месеца компанията не промени политиката си по отношение на личните данни на гражданите.

Още през 2012 г. редица европейски експерти изразиха притесненията си от новата политика на конфиденциалност на Google, отбелязвайки, че те противоречат на законовите норми в Европейския съюз.

Тогава Великобритания, Испания, Холандия, Франция, Германия и Италия прогнозираха, че ще се стигне до глоби, ако Google не направи известни промени в политиката си.

Въпреки че наистина промени някои неща, френската национална комисия за обработка на данни и граждански свободи отбеляза, че те са недостатъчни. Тя посочи, че потребителите често не са запознати как точно се използват данните им и не могат да контролират този процес.

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини