Ще получаваме азерски газ през интерконектора с Гърция

Компаниите Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) и Интерконектор Гърция - България (ICGB) са подписали споразумение за полагане на основите за свързване на двата проекта и по този начин да се доставя газ от Азербайджан за България - страната, която зависи от Русия за почти 100% от вноса на газ, посочва във вторник сайта Euroactiv.com.
Двете страни ще работят заедно за реализиране на точка на свързване в близост до Комотини, Гърция. Това ще даде възможност за нови доставки на газ към българската газова мрежа и по-нататък в региона на Югоизточна Европа.
Люц Ландвехр, който е търговски директор на TAP, бе цитиран да казва, че неговата компания приветства това споразумение и гледа на него като възможност за транспортиране на каспийски газ до България, като по този начин ще има увеличаване на диверсификацията на доставките и подобряване на сигурността на доставките както в страната, така и в останалата част на Югоизточна Европа.
След подписването на Меморандума за разбирателство и сътрудничество между TAP и ICGB - компанията, която отговаря за планиран тръбопровод, свързващ Гърция до България - ще започне сътрудничество, което да се фокусира върху разбирателство за техническите изисквания на всеки от проектите и обмен на мнения относно най-добрите практики, както и за всякакви други, свързани с това въпроси, влияещи върху развитието на някой от другите проекти.
Проектът за газопровод Trans Adriatic (TAP) за доставка на газ от Каспийския регион през Турция към Европа е подготвян за участие в търг през 2014-а година в навечерието на планираният старт на строителството през 2015-а година.
Според българското министерство на икономиката и енергетиката компанията ICBG включва изграждане на трансграничен газопровод с дължина от около 168,5 километра (140 км в България и 28,5 км през Гърция), свързващ гръцката газова мрежа в областта на Комотини с българската газопреносна мрежа в района на Стара Загора. Предвижда се капацитетът на газопровода да бъде между 3 млрд. и 5 млрд. кубически метра на година при диаметър на тръбата от 700 мм.
Според български медии Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се очаква да финансират до голяма степен компанията ICBG, която вероятно ще струва около 160 млн. евро. От Гърция тръбата ще преминава през градовете Кърджали, Хасково и Димитровград , преди да достигне Стара Загора, където ще свърже с газопреносната система на България.
Очаква се изграждането на ICBG да започне тази година, а да бъде завършен през 2016-а година.

Източник: http://www.classa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини