ГЕРБ готови заедно с реформаторите да свалят кабинета

ГЕРБ са готови да приемат поканата на Реформаторския блок за среща, на която да обсъдят общи действия за сваляне на кабинета Орешарски. Естествени партньори на ГЕРБ са партиите от център-дясно, заяви на пресконференция в партийната централа Владислав Горанов.

Няма да откажем разговор с когото и да е, допълни той и обясни, че гербаджиите нямат комплекса да разговарят с „Реформаторите" на техен терен.

От партия на Борисов потвърдиха, че смятат да внесат в парламента предложение за удължаване на срока за издигане на кандидатури за нов главен инспектор до 31 януари.
„Конкурс с един човек не е приемлив", коментира още Горанов и поясни, че партията обмисля да издигне и своя номинация за вакантната позиция.

Горанов отхвърли обвиненията на лидера на ДПС Лютви Местан, че ГЕРБ са влошили положението на тютюнопроизводителите, вдигайки минималния осигурителен доход. Това, по думите на бившия зам.-финансов министър, е направено през 2010-та, за да се гарантира на тютюнопроизводителите, че при нужда те ще могат да ползват по-големи социални плащания - за пенсии, обезщетения при отглеждане на дете и т.н.

Според Горанов към днешна дата тютюнопроизводителите умишлено се държат в зависимост от държавата, за да бъдат лесно манипулируеми избиратели.

По повод на данъчните разногласия между БСП и ДПС Горанов бе категоричен, че „Плоският данък е едно от постиженията на нашата данъчна система".

От ГЕРБ обявиха, че очакват оценката на останалите политически формации за поведението на Волен Сидеров на варненското летище вчера. Ако реакции липсват, това според него ще е поредното доказателство за неприемливата зависимост на БСП и ДПС от „Атака".

„Национализмът е идеология, а не повод за девиантно поведение", коментира още Владислав Горанов. Той бе категоричен, че Сидеров отново е доказал, че не може да е председател на антикорупционната комисия в парламента и затова от ГЕРБ ще му поискат оставката.

От опозицията изразиха притеснения, че кабинета Орешарски не може да се справи с нарастващата безработица. „Тя се увеличава с всеки изминал ден", заяви бившият социален министър Тотю Младенов.

Той представи данни на Националната статистика, от които става ясно, че само за една година безработните у нас са се увеличили с 30 хиляди души. Младенов напомни, че най-тежките месеци по отношение на безработицата са именно януари и февруари.

По повод на изявлението от вчера на Корнелия Нинова, че са разкрити нови 40 хил. работни места, Младенов заяви, че това е станало благодарение на ГЕРБ и социалните мерки, предприети от предходното управление.

„За съжаление, безработицата ще продължи да расте в следващите месеци", уточни Тотю Младенов.

„Защо беше спряна пенсионната реформа за една година и какво се предложи като алтернатива", попита той. Според него много неща в социалната сфера се отлагат за 2015-та година.
„Хората живеят сега, това правителство управлява сега", напомни Младенов.

Бившият енергиен министър Делян Добрев на свой ред опроверга твърденията на социалистите, че ГЕРБ са затрили 100 хил. фирми. През 2008-а, каза Добрев, активните фирми у нас са били 323 хил., а през 2012-а - 380 хил., което всъщност е ръст с около 60 хил.

Добрев изрази и притесненията си за бъдещето на „Южен Поток". Той предупреди, че на 10 януари изтича крайния срок, в който компаниите трябва да заявят интерес към проекта.
„Условията, които се поставят за участие в търга, са дискриминационни", каза Добрев и заподозря, че всичко около него „уговорено и предизвестено".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини