5% отстъпка за данъците до месец

Малко повече от месец остава до 10 февруари, когато е последният срок за плащане на данъка върху доходите за 2013 г. с отстъпка от 5%.

След въвеждането на плоския данък от 10% през 2008 г. “бонусът” почти се обезсмисли, защото данъчните декларации излизаха на нула и на практика нямаше данък за довнасяне. Тази година обаче ситуацията е по-различна. Заради промени, приети от ГЕРБ в края на 2012 г., налогът по договорите, различни от трудови, не се удържа авансово през последното тримесечие.

Така гражданите с доходи извън заплатата през периода октомври - декември 2013 г. трябва сами да преведат налога до 30 април. Ако го направят до 10 февруари, ще ползват въпросната 5% отстъпка. Премия в същия размер има и за подалите декларацията си по електронен път до 30 април, но може да се ползва само една от двете отстъпки.

Данъкът от 10% върху гражданските договори, хонорарите, наема и другите подобни доходи се изчислява, като от сумата се извадят платените осигуровки (ако има такива) и се приспаднат нормативно признатите разходи. За земеделските производители те са 60% или 40% в зависимост от вида на продадената стока. За хонорарите признатите разходи са 40%, а за доходите по граждански договори или за работещи свободна професия - 25%.

Отстъпки

И през 2014 г. могат да се ползват различни данъчни отстъпки, като гражданите трябва да имат предвид, че ако не подават декларация по друг повод, трябва да го направят, за да получат бонуса. Годишната данъчна основа се намалява с до 5% с направените през годината дарения, когато са в полза на болници, социални домове, детски ясли, градини, училища, университети, вероизповедания, сдружения на хората с увреждания, БЧК, читалища, неправителствени организации, комуни на наркозависими и др.

Намалението е до 15%, когато дарението е за културата, и до 50% - когато е в полза на Център “Фонд за лечение на деца” и фонд “Ин витро”. Ако дарението е непарично, размерът му е цената на придобиване на стоката.

Отстъпката за хора с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност е намаляване на данъчната основа със 7920 лв. на годишна база. Бонусът за доброволно осигуряване и застраховка “Живот” остава до 10%.

Запазва се и облекчението за млади семейства, които купуват първо жилище с кредит. Сумата на направените през годината разходи за лихвите върху първите 100 000 лв. от банковия заем се вади от данъчната основа. Условието е двамата да имат сключен брак и поне единият съпруг да е до 35 години. От 1 януари 2014 г. отстъпката важи и за останалите европейски граждани у нас, които отговарят на същите условия.

Данък лихва

Новост тази година е и свалянето на данъка върху лихвите по срочните депозити от 10% на 8%. През 2015 г. той ще намалее до 6%, през 2016 г. - до 4%, а от 1 януари 2017 г. се предвижда да бъде премахнат.

Налогът продължава да не се начислява върху разплащателните и спестовните сметки.

Стари дългове

За втора поредна година хората с дългове към НАП отпреди 1 януари 2008 г. получават гратисен период до 31 декември 2014 г., за да активират давността по старите си задължения. От 1 януари 2015 г. те ще се включат в механизма на т.нар. единна сметка. При нея при постъпване на плащане средствата ще отиват за погасяване на най-старите задължения, включително за тези преди 1 януари 2008 г., за които давността е изтекла.

Тя е 5-годишна, но не се активира автоматично, а след подаване на заявление до данъчните. Дори да изпуснат срока 31 декември 2014 г., гражданите във всеки един момент могат да подадат заявление за активиране, но ако са направили плащане към НАП, то ще покрие първо най-старите им дългове.

Друга промяна от 1 януари 2014 г. е, че единната сметка за плащане на данъци и осигуровки се усъвършенства. При постъпване на плащане вече се погасяват първо главниците за данъци и осигуровки и едва след това лихвите. Мярката цели да спре натрупването на нови дългове на неизрядните платци под формата на лихви.

Специално за самоосигуряващите вече съществува възможността да посочат пред НАП, че заплащат забавени осигуровки по линия на държавното обществено осигуряване (ДОО), дори да имат задължения за данъци. Целта е да не губят осигурителни права.

“За да бъде отнесено плащането за осигурителните вноски, самоосигуряващите се лица задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, преди парите да бъдат наредени по сметките на приходното ведомство”, съветват от приходната администрация.

Разсрочване

Облекчават се и условията за отсрочване и разсрочване на данъци и осигуровки на гражданите и фирмите. Ако се ползва тази опция, сумите се изключват от механизма на единната сметка.

Промяна се прави и за земеделците. Физическите лица - земеделски производители, регистрирани по закона за ДДС, вече могат да избират дали да се облагат по реда за едноличните търговци или като физически лица - с 60% нормативно признати разходи.

Сега те са длъжни да плащат данъци като еднолични търговци и да водят счетоводство. Това ги поставя в неравностойно положение в сравнение например със стопаните, които не са регистрирани по закона за ДДС.

Местните налози
 
По-сериозни промени има при местните данъци. За тях тази година са направени нови декларации, които могат да се открият вече на сайта на НАП (www.nap.bg). Най-важната новост е промяната на налога върху автомобилите в зависимост от това дали отговарят на екостандартите на ЕС.

Автомобилите до 74 kW, съответстващи на екологичните категории “Евро 3” и “Евро 4”, ще получават намаление от данъка в размер на 50 на сто, а за тези с най-новите екостандарти - “Евро 5” и “Евро 6”, отстъпката от налога ще бъде в размер на 60%.

За да получи данъчната отстъпка, собственикът на автомобила ще трябва да представи в общинската данъчна служба документ, от който да е видна определената от производителя екологична категория на возилото. Общинските съвети пък ще определят размера на отстъпката за коли до 74 kW, които имат катализатори, но не отговарят на екостандартите на ЕС. Нейният размер може да бъде между 20% и 40% от стандартното ниво на данъка при 50% за 2013г.

Общинският данък върху автомобилите и тази година зависи от мощността на двигателя и годината на производство.

Срокове

Данъкът върху колите се плаща в общинските служби на две равни вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври. На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто. Без платен данък шофьорите не могат да преминат годишния технически преглед.

Стартира облекченият режим по ДДС 

Най-голямата новост в данъчните облекчения за бизнеса т.г. е въвеждането на т.нар. касова отчетност по ДДС. Идеята е около 220 000 малки и средни предприятия с оборот до 500 000 евро да не внасят ДДС, преди да са получили плащане за стоките или услугите си от клиентите си. Специалният режим не е задължителен и се прилага по избор на компанията.

Това може да стане с подаване на заявление до Националната агенция за приходите във всеки един момент, като компанията трябва да го прилага поне една година, преди да може да се откаже от него. Част от сделките като например тези с компании в други държави от ЕС, а също и вносът, сделките между свързани лица, обратното начисляване на ДДС и др. са изключени от режима. Данъчните по своя инициатива могат да откажат включването на фирма в режима или да прекратят участието  в него. Това става например, когато тя не отговаря на условията за включване или пък ползва механизма, за да крие данъци.

Обратното начисляване на ДДС за зърнените и техническите култури е друга ключова промяна. При тази схема налогът се начислява от купувача, който трябва и да си го приспадне, поради което на практика няма ДДС върху зърното, слънчогледа и царевицата, докато са в непреработен вид. Идеята е да се пресекат данъчните измами, които водеха до източване на повече данък, отколкото се внасяше в хазната. Идеята на сегашните управляващи е механизмът да действа 2 години.

На 2 януари започна кандидатстването на земеделците и по схемата за ваучерите за гориво, чрез която стопаните на практика ще бъдат освободени от платения акциз върху него на обща стойност до 84 млн. лева. Първият кръг за кандидатстване свършва на 3 февруари, като през април ще бъдат издадени първите ваучери.

От 1 януари т.г. от данък печалба са освободени доходите от лихви по облигации и други дългови ценни книжа. Преференцията за преотстъпване на налога в бедни региони вече важи за общини с безработица над 25% от средната за страната, но условието е фирмата да поддържа поне 10 работни места и по-малко от 30% от персонала трябва да живеят в общини с висока безработица.

От 1 януари онлайн хазартът се облага по облекчен режим. Вместо досегашните 15% върху направените залози хазартните оператори ще внасят данък печалба в размер на 10% плюс двукомпонентна такса. Тя се състои от еднократна такса от 100 000 лв. плюс месечна такса от 20% върху разликата между направените залози и изплатените печалби.

От тази година са в действие и редица облекчения по отношение на акцизните стоки, например във връзка с обезпеченията, отложеното плащане на акциз и др.
От 1 януари две от най-често подаваните от работодателите месечни декларации - образец №1 “Данни за осигуреното лице” и образец №6 “Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ”, трябва да постъпват в НАП едновременно, припомнят от приходната агенция.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини