Шуробаджанащина в Турция: Новоназначен от Ердоган министър постави брат си за съветник

Новоназначеният от премиера Реджеп Тайип Ердоган министър на правосъдието Бекир Боздаг назначи собствения си брат за главен съветник, съобщава турската информационна агенция Dogu haber ajansi (Догу хабер ажансъ / ДХА).
Оглавеното от досегашния вицепремиер ведомство едвам оцеля след предизвиканата от корупционния скандал от 17 декември чистка и ревизия на кабинета.
След тези сътресения Бекир Боздаг смени заеманата позиция на вицепремиер с поста министър на правосъдието. Непосредствено след това в „Държавен вестник” на Република Турция е публикувано и влезе в сила министерско решение, с което досегашният зам.-директор на дирекция „Човешки ресурси” Юнал Боздаг е повишен до главен съветник, съгласно чл. 37 от Закона за съдиите и прокурорите.
Турската медия припомня, че казусът с брата на Бекир Боздаг всъщност не е нов: "През 2012 г. тогавашният вицепремиер се наложи да отговаря на неудобни депутатски въпроси по време на обсъждане на промените в Закона за службите на държавното разузнаване и за Националната разузнавателна организация (МИТ)".
Скандалният въпрос обаче беше за това има ли конфликт на интереси и какви са мотивите неговият брат – Юнал Боздаг, да бъде назначен в правосъдното ведомство на "топла позиция" на зам.-директор на дирекция „Човешки ресурси”. „Както всеки, така и той има право на държавна служба. Няма нищо срамно и престъпно в това”, цитира ДХА тогавашното спонтанно орпавдание на Бекир Боздаг.

Източник: http://www.pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини