Повишава се интереса към земеделска земя в района на Момчилград

Мегасделки и поредно увеличение на цени и ренти. С това ще бъде запомнен пазарът на земеделска земя през 2013 г.
Арендатори и инвеститори с големи капитали продължиха да воюват за всяка педя плодородна земя. А бедните хора в провинцията все така се разделят с бащините си имоти, притиснати от немотията и липсата на перспектива.

Редовият собственик на ниви у нас се интересува най-вече от цените на малките парцели с площ до 50 дка. Ако трябва да обобщим мненията на участници на пазара, до които се допитахме, ситуацията звучи като прогнозата за времето: като цяло има поскъпване, на места цените се запазват без промяна, на места има лек спад.

Най-големият публичен фонд за инвестиции в земеделска земя „Адванс терафонд“ изкупуваше тази година имоти при средни цени между 632 и 774 лв. на декар. Това показват публичните бюлетини на дружеството. За сравнение през 2012 г. фондът плащаше от 534 до 627 лв./дка. Фактите са красноречиви - за година минималните изкупни нива се вдигнаха

с близо 100 лв. на декар

или с 18%. Трябва да се направи уточнението, че имотният портфейл на „Адванс терафонд“ е предимно в Североизточен и Северен Централен район, където цените са над средните за страната.
„Тази година до един момент цената на земята растеше, но после имаше спад на места. Отдръпване на купувачи нямаше. Пазарът по-скоро се повлия от изказвания в медиите, че цените ще падат. Това накара земеделските производители и инвеститорите да бъдат по-внимателни и така пазарът на дребно се закрепи в границите между 450 и 700 лв. на декар“, коментира Радослав Манолов, изпълнителен директор на „Адванс терафонд“.

Средно с 10% беше увеличението на цените и рентите през 2013 г. - това е мнението на Стефан Асенов, представител на земеделска кооперация „Сис кооп“ и бивш член на съвета на директорите на публичния фонд „Булленд инвестмънтс“. По думите на Асенов инвеститорският интерес през годината се пренасочи от региони с развити поземлени отношения като Добруджа, Плевенска и Русенска област към Южна България, където цените са по-ниски.

Новите „звезди“ на пазара са Хасковско, Ямболско и Бургаско. Преместването на купувачите към райони с по-евтина земя се доказва и от статистиката на Агенцията по вписванията. Например за първите девет месеца на т.г. в службата в Хасково са изповядани 2063 сделки, което е 19% повече спрямо същия период на м.г. Други „горещи“ райони, които заслужава да се отбележат, са Момчилград (45% повече сделки), Петрич (26%), Пазарджик (24%), Айтос (22%), Първомай (11%), Кърджали и Свиленград (10%).

В Ямболско втора поредна година върлува треска за ниви, като само за девет месеца там са сключени общо 3143 сделки с имоти. В същото време отлив на купувачи се наблюдава в области Добрич и Силистра, където средните цени са в границите 700-1500 лв./дка.
При наемите на земеделска земя новините са още по-добри за собствениците. „Адванс терафонд“ обяви

45 лв. на декар средна рента

за новите договори за стопанска година 2013/2014. Това е повишение с 25% спрямо средните стойности по новите договори за стопанска година 2012/2013 (36 лв./дка). Друг голям фонд - „Агро финанс“, обяви 39 лв./дка средна рента за новата стопанска година или ръст с 18%.

Скокът при наемите се случи въпреки изказвания на земеделски производители, че имало балон и той вече започнал да се пука. Нищо подобно - конкуренцията между арендаторите за наемане на земя е толкова силна, че в някои райони в наддаването се включват по 4-5 компании.
Рентите вече придобиха справедливи нива за разлика от времената преди 5-6 години, когато рядко превишаваха 10-15 лв./дка.

За следващата година прогнозите са по-умерени - ако има повишение на цени и ренти, то ще бъде в рамките на 5 до 10%. В средносрочен план търсенето на земеделска земя ще остане силно предвид нарастващите плащания за единица площ. В края на следващия програмен период (2014-2020 г.) се очаква субсидиите да надхвърлят 40 лв./дка. Освен това земеделието в България тепърва ще става по-ефективно. Едва напоследък фермерите насочват инвестициите си към хидромелиоративни съоръжения, а комасация се извършва само с инициативата на частни дружества въпреки необяснимата пасивност на държавата. Чрез окрупняване на парцелите и напоителните системи добивите на земеделците може да скочат в пъти. Това неминуемо ще се отрази и на цената.

„През 2014 г. очаквам земеделската земя да остане във фокуса на инвеститорите с плавно покачване на цените и рентите, както и със запазване на обема продажби. Ако в последните три години основни купувачи бяха зърнопроизводителите, догодина на пазара по-осезаемо ще се намесят стопани от други сектори на земеделието като зеленчукопроизводителите, собствениците на овощни градини и др.“, прогнозира Стефан Асенов.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини