Катрин Аштън изпраща специален пратеник в Южен Судан

Заради нарастващото напрежение Южен Судан, за регионазаминава специалният представител на Европейския съюз Александър Рондос, предаде агенция „Новости".
Той предприема пътуването по молба на Катрин Аштън.

„Главата на европейската дипломация помоли специалния представител Рондос да замине за региона в търсене на политическо решение и установяване на връзки между съседите. ЕС е дълбоко обезпокоен от влошаването на ситуацията в Южен Судан. ЕС призовава към прекратяване на боевете." - се казва в съобщение на администрацията на Катрин Аштън, публикувано в Twitter.

В него се допълва, че е необходимо всички лидери да започнатнезабавно политически диалог за  преодоляване на разногласията.

Решението на Ашът беше предшествано от изявление на президента на Южен Судан - Салва Кийр, че се е стигнало донови сблъсъци между правителствените сили и размирниците.

Според информация на Би Би Си, те са се разразили вчера в град  Малакал - столица на щата Горни Нил.
В щата се добива съществена част от петрола в Южен Судан.

По-рано бунтовниците, които подкрепят бившия  вицепрезидент на страната Риек Мачад, успяха да превземат друг щат със значителен дал в добива на петрол - Юнити.

На 24 декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюцияза увеличаване на числеността на миротворческия контингент в страната от 7000 на 12 500 души. Целта на мярката е да бъдат защитени гражданите от междуплеменните сблъсъци, обхванали страната.

Безредиците и боевете между южносуданската армия и принадлежащите към различни племена размирници започнаха в столицата Джуба през нощта на 16 декември. Впоследствие те обхванаха и други райони.

Президентът Салва Кийр заяви, че е извършен опит за държавен преврат, като обвини за това бившия вицепрезидент Риек Машар.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини