Освободиха активистите на „Грийнпийс”

Руските власти са свалили обвиненията срещу 30-те човека, задържани заради участието си в т.нар. „арктически протест" и са приключили делото, предаде „Би Би Си".

По рано днес „Грийнпийс" разпространи съобщение, озаглавено„Най-добрият коледен подарък", в което съобщи, че обвиненията срещу единия от активистите са свалени и се очаква в най-скоро време това да стане с останалите.

Минути по-късно говорителят на организацията за Русия Мария Фаворская съобщи за АФП, че нови трима души са били освободени от отговорност за протеста в Арктика. В крайна сметка амнистия получи цялата група, участвала в демонстрацията.

От всички задържани през септември 26 души са чужди граждани от 16 различни държави. Те ще могат да напуснат страната веднага, след като им бъдат издадени визи. За момента руското правителство отказва да направи това с мотива, че те са влезли в страната нелегално и нямат печат за влизане в страната.

Припомняме, че общо 28 активисти на международната екологична организация „Грийнпийс" и двама журналисти на свободна практика бяха задържани през септември, докато се опитваха да се изкачат върху платформа на „Газпром". 

Освобождаването им факт след като през миналата седмица руската държавна Дума прие Закона за амнистията, по силата на който се очаква от руските затвори да бъдат освободени повече от 20000 хил. души. Вече бяха освободени знакови политически затворници като Михаил Ходорковски и момичетата от пънк-група „Пуси Райът".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини