Кърджалиец класира турския си тим в челната тройка,играе пред президента Демирел

Калин Карагяуров

Кърджалиецът Калин Карагяуров вкарва пет гола на полуфинала за купата на Турция по водна топка пред погледа на бившия турски президент,тогава премиер Сюлейман Демирел.Нападателят на българския национален отбор през 1992 г. класира турския клуб “Кършиака”от Измир на трето място пред очите на турския министър-председател в двубой с елитния тогава клуб “Адълар”. Това остава и най-доброто класиране на турския отбор.
Калин Карагяуров, който по време на кариерата си в националния отбор на България,няма загуба от ватерполистите на южната ни съседка е привлечен за състезател в прохождащия клуб на “Кършиака”. Той играе един сезон под ръководството на българския треньор Петър Йонов. Те са част от многобройните български специалисти и състезатели привлечени да развиват водната топка в южната ни съседка. Тимът се изправя срещу друг отбор, ръководен пак от българин-треньрът Иван Попов,вече покойник. Това е “Адълар”. Фаворит тогава за титлата е “Юзме ихтисаз”, в който играе най-добрия вратар на българския национален отбор за всички времена-покойият Делчо Вълков.
Деветдесетте години са време, когато българските играчи испециалисти вдигат нивото на водната топка в Турция. Те буквално създават този спорт в Бурса. В “Кършиака” отиват още състезатели от Кърджали-братя Алипиеви,синове на известния музикант Хасан Родоплу. Държавата провежда сериозна политика за развитие на този спорт и насърчава привличането на българи. След българите са поканени унгарци ,сърби и руснаци. Те оттласкват турските отбори на светлинни години от българските. Сега турците са най-добри на Балканите,споделя Калин Карагяуров. Той разказва,че миналата година е бил,поканен да наблюдава квалификации за европейско първенство за младежи в Истанбул. Младите надежди на Турция смазали отборите на Грузия , Молдова, Кипър, Беларус и се класирали на първо място. Помощник- треньори и масажисти на отбора се оказали негови приятели от времето , когато той е играл в Турция.
Факт е огромното израстване на турската водна топка в плувно,техническо и тактическо отношение,категоричен е Калин Карагяуров. В момента те участват в престижни турнири в Испания,Италия,Русия.
Калин Карагяуров е канен да играе през 1992 г. в Галатасарай, който е претендент за титлата. Сега предложенията са от три клуба в южната ни съседка. Викат го да тринира надеждите на турски клрубове.
Отказах. Нивото вече е толркова високо, че не мога да изненадам с нищо турската школа, твърди Карагяуров.
Човекът привлякъл кърджалиецът в Турция е треньорът Петър Йонов, с който като юноша в “Арда”- Кърджали печели шампионската титла на България. Три пъти е голмайстор на отбора. Играе в националния тим, готвел се е за олимпиадата в Сеул. Сега е председател на клуба по водна топка “Арда Уникум”. Шегува се, че името “Уникум” идва от това, че отборът му се подготвя на сухо, защото в Кърджали няма покрит плувен басейн. Този в комплекс “Арпезос” не работи от 20 години. Въпреки това неговите момчета побеждават елитни школи като ЦСКА и Левски. Не без гордост твърди, че води най-добрата детска школа в Югоизточна България. Той се ползва с подкрепата на градоначалника на Кърджали Хасан Азис и силно се надява,че скоро отборът му ще има ремонтиран покрит плувен басейн, в който да тренира възпитаниците си.
Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини