Обявиха Weightless за най-релаксираща песен в света

Не е тайна, че музиката има способността да лекува. В продължение на стотици години звуковите терапии са били използвани за подобряване на здравето на хората. В някои култури дори се смята, че тя е в центъра на изцелението.
След проучване учени обявиха най-релаксиращата композиция, правена някога.
Това е осемминутната феерия на Marconi Union - Weightless, в която са преплетени китари, пиано и електронни семпли на естествени звуци. Според изследователите хармонията и ритмиката на песента спомагат за забавянето на сърдечната честота, съобщава Daily Health Post.
Изводът е направен след тест, в който са участвали 40 жени, които трябвали да решат различни задачи за време и по този начин били подложени на стрес. Впоследствие били пускани различни песни, а чрез сензори били следени сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и мозъчната дейност.
Резултатите показват, че песента Weightless внася най-голямо спокойствие, дори довело до сънливост част от участничките. Учените изчислили, че слушането на тази успокояваща композиция е намалило с 65 на сто общата тревожност.
"Песента Weightless предизвиква най-голям успокояващ ефект от всички тествани до момента. Музиката "работи" на много дълбоко ниво в мозъка, като стимулира не само тези участъци, отговорни за обработка на звук, но и такива, свързани с емоциите. Все пак препоръчвам Weightless да не слуша по време на шофиране, тъй като може да доведе до сънливост и забавени реакции", заяви ръководителят на проучването д-р Дейвид Люис Ходжсън от Mindlab International.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини