През 2019-та към България тръгва азерският газ

Консорциумът Шах Дениз днес обяви окончателното си инвестиционно решение за разработването на газовото находище Шах Дениз в Каспийско море.

Това решение отключва плановете за разширяване на Южнокавказкия газопровод през Азербайджан и Грузия, изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP) през Турция и за изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP), преминаващ през Гърция и Албания и достигащ до Италия. Взети заедно, тези проекти, както и газопреносната инфраструктура към България, ще създадат нов Южен газов коридор към Европа.

Общата стойност на проектите за разширяване на втория етап на Шах Дениз и Южнокавказкия газопровод (SCP) ще бъде около 28 млрд. долара. 16 милиарда кубически метра газ годишно, произведени от находището Шах Дениз, ще бъдат пренасяни близо 3500 км за да осигурят енергия за милиони потребители в България, Грузия, Турция, Гърция и Италия.

Първите доставки на газ се очакват в края на 2018 г. с продажби за Грузия и Турция; първите доставки за Европа ще бъдат осъществени около година по-късно.

Производството на втечнен газ от находището Шах Дениз се очаква да се увеличи до 120 хиляди барела на ден от сегашните нива от около 55 хиляди барела на ден.

В краткосрочен план партньорите от консорциума Шах Дениз постигнаха съгласие с Азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR за увеличаване на производството чрез наличното оборудване с 1.4 милиарда кубически метра газ.

Увеличеното производството вече е в ход и се очаква да завърши в края на 2014 година. SOCAR и партньорите от Шах Дениз се съгласиха да удължат Споразумението за съвместно разработване на Шах Дениз до 2048 година.

Официалното подписване на проектите се състоя на церемония в Център "Гейдар Алиев" в Баку, Азербайджан.

На церемонията присъства президентът на Азербайджан Илхам Алиев и лидери на страните, участващи в Южния газов коридор, също представители на Европейската комисия и други. Българската страна беше представена от премиера Пламен Орешарски.

Това е наистина исторически ден за Азербайджан. За първи път нашата страна и този регион предприемат толкова амбициозен газов проект. Този проект павира пътя за азербайджанското бъдеще и бъдещето на региона. Първо, прави възможно отключването на огромни газови запаси на Азербайджан в полза за нашата страна. Второ, представя Азербайджан като важен енергиен доставчик за Европа, изпълнява визия, която ние имаме от толкова много години. Трето, носи ползи за страни от района на Каспийско море до сърцето на Европа чрез създаване на директни транспортни връзки между Каспийския и Европейските газови пазари, каза президентът на SOCAR Ровнаг Абдулаев.

Боб Дъдли, генералният директор на британската група "Бритиш Петролиъм", оператор в Шах Дениз, обяви, че „много малко проекти имат възможност да променят енергийната карта в даден регион".

По думите му Шах Дениз 2 и Южния коридор не само ще променят енергийната карта, но ще предоставят на клиентите в Европа пряк достъп до газовите ресурси на Азербайджан за първи път.

Днешното решение означава, че договорите за продажба на газ с 9 европейски компании незабавно влизат в сила. Като резултат 10 милиарда кубически метра газ от Шах Дениз се очаква да бъдат представени за 25 години на клиенти в Италия, Гърция и България. В допълнение 6 милиарда кубически метра газ от Шах Дениз 2 ще бъдат доставени на потребители в Турция.

Всички газови продажби и договори за пренос ще бъдат управлявани от Азербайджанската компания за доставки на газ.

Находището Шах Дениз беше открито 1999 година. От 2006 година Баку изнася газ за Грузия и Турция от Шах Дениз 1.

В консорциума Шах Дениз влизат: BP ( оператор) (28.8 %), SOCAR (16.7%), Statoil (15.5%), Total (10 %), Lukoil (10 %), NICO (10 %) и TPAO (9 %).

В Трансанадолския газопровод (TANAP) партньори са: SOCAR (оператор) (68%), BOTAS (20%) и BP (12%).

В Трансадриатическия газопровод (TAP) са: SOCAR (205), BP (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини