Заря след заря в Кърджали,баровците броят по един бон за удоволствието

По един бон за удоволствието да си подарят заря броят баровците в Кърджали. Става дума за фойерверки, като тези които сме свикнали да гледаме на Деня на Ботев-2 юни. В същност модата да се правят частни зари в Кърджали тръгна от една неосъществена заря на този ден преди три години. Тогава областна администрация се оправда с икономии. Група кърджалийци обаче поръчаха частна заря.

 Днес това удоволствие си позволяват предимно заможни хора. Наскоро заря освети града по време на откриването на хотел „Меаца”. Преди дни над комплекс”Маказа” летяха фойерверки , поръчани за ротарианския бал.

   Единствената лицензирана фирма, която доставя това удоволствие на кърджалийци е „Вадон-Кж”ЕООД на шефа на ловците и риболовците Васил Дончев. Преди Нова година той е затрупан от поръчки. В сряда например ще гърмят фойерверки за вековния юбилей на СОУ”Отец Паисий”,  малко по късно същата вечер и за купон на бизнесмени в „Меаца”. За Нова година заря е поръчала и община Кърджали. Ракетите ще се изстрелват от покрива на Белия кораб.

  Кърджалийци предпочитат местната фирма, защото софиянци вземат два пъти по-скъпо. Самият Васил Дончев , който има лиценз и е обучен  пуска фойерверките в небето.

 Разбира се за частни партита се продават и по –евтини фойерверки, които имат по скромен ефект. Те могат да се намерят само в оръжейните магазини,които са лицензирани за продажбата им. Те са китайско производство и цената им варират от 30 до 50 лева комплекта. Продават се само на пълнолетни лица от специално обучени консултанти. Напливът за тези фойерверки е между Коледа и Нова година. Купуват се основно за новогодишната нощ.

 Производството е китайско и качеството също, лаконичен е за евтината заря продавач в оръжеен магазин в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини