ГЕРБ: Не приемаме изказвания като тези на Ердоган

По повод изказването на турския премиер Реджеп Ердоган за "пределите на Тракия", ПГ на ПП ГЕРБ заявява, че категорично не приемаме в 21 век да се правят изказвания, кореспондиращи дори косвено със суверинитета и териториалната цялост на Република България.

Настояваме за поддържане както на добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна, които са основополагащи принципи за зачитането на международното право, включително и принципите за суверенитета и териториалната цялост. Всякакви подобни изявления трябва винаги да се правят с особено внимание и с уважение към историята, но с поглед към бъдещето и реалността.

Никой няма право да предявява каквито и да е претенции към териториалната цялост на България, защото историята е такава каквато е и всяка държава е минала през възходи и падения, но е достигнала до днешния ден.

Като европейска дясна партия, от ПП ГЕРБ не одобряваме подобен тон на друга държава към България. Настояваме за уважение на България и за спазване на принципите за добросъседство и суверинитет, присъщи за Европейския съюз и НАТО, на които България е член.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини