Илия Илиев:Кметът да спре да се оправдава с кабинета „Борисов“

Илия Илиев

Кметът Хасан Азис да спре да се оправдава с ГЕРБ и да прехвърля върху кабинета Борисов вината за рекордните задължения от 15 млн лева на община Кърджали и в частност за зейналата в бюджета „дупка” от 1 млн за лихви и съдебни такси, призова председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ Илия Илиев. Към тях следва да се добавят и 900 000 лева безлихвен кредит за спасение на Пазара на производителите, които също не са предвидени в бюджета и които на практика са за сметка на други дейности.

На сесия днес, в отговор на питане от Илиев и колегите му, кметът изнесе информация, че към 30 септември т.г. общината дължи лихви за просрочени плащания в размер на 220 169 лв и още 774 210 лева за съдебни разноски по дела, заведени от фирми-доставчици. „Публична тайна е, че множество фирми са принудени да си търсят парите за свършена работа по съдебен ред, запорирайки сметките на общината. Но този финансов колапс няма как да се обясни с управлението на ГЕРБ, нито с някакво изкуствено разделение на общините на привилегировани и непривилегировани. В случая става въпрос за дефицит на компетенции, ниска събираемост на приходите и разточителство по отношение на разходите”, коментира Илиев. По думите му, обичайна практика е в бюджета да се залагат нереално високи и на практика неосъществими постъпления от продажба на общинска собственост, да се генерират задължения и после да се прави актуализация.

Съветниците от ГЕРБ поискаха и разчет за средствата, похарчени от общинарите за командировки в страната и чужбина. По информация от кмета те възлизат на 180 000 лева. Ще изискаме писмен отговор кои длъжностни лица и по какъв повод са се възползвали от тези пари. Смехотворно е да се твърди, че са пътували до София, за да дават обяснения пред проверяващите институции. Най-малкото е неуважително към гражданите, с такива елементарни обяснения да се прикрива прахосването на публични средства”, категорични са от ГЕРБ.  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини