Езиковата с доклади за историята на конкурентите от „Паисий”

Историята, традициите и бъдещето на първото светско школо в областта, създадено през 1913 г.- училище “Отец Паисий”, бяха представени през погледа на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев“ Кърджали по време на юбилейната научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи”. Форумът бе част от инициативите, посветени на стогодишнината на училище “Отец Паисий”. В него участваха учители и ученици от Кърджали, Крумовград, Момчилград, селата Черноочене и Мост. Седем от представените 28 доклада, есета и презентации, бяха на „.ботевци“.

Със свое историческо изследване на тема „Дарителство в Източните Родопи“ се представи Мария Русинова от 11клас, а с разработки по темите „100 години просвета в Източните Родопи“  и „75 години Читалище Родопски фар“ в конференцията се включиха Валентина Георгиева от 10клас и Теодора Димитрова от 11клас.

Адмирации от участниците във форума получиха и трима от възпитаниците на езиковата гимназия, който се представиха с есета. Мариела Василева от 11клас сподели своите мисли по темата „Училището през погледа на различните поколения“, а Александра Иванова от 10клас представи своето есе със заглавие  „Училище „Отец Паисий“ в мен“.

В есеестична форма бе и разработката на Боян Каменов от 10клас. В нея чрез преплитане на история и настояще през преживяванията и мислите на един бивш възпитаник на най-старото школо в Кърджали бе показана връзката между училището и една голяма част от поколения кърджалийци. Връзката, която е станала толкова силна, че училището бива приемано не като образователна институция, а като един вечен член на всяко семейство, на всеки род.

Интерес сред аудиторията предизвика и подготвената от  Мария Грудева  и Валентина Георгиева презентация на тема „Нашето училище“.

Всички възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев“ се представиха в юбилейната научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи“ под ръководството на учителя по история Станка Вълова, която е и ръководител на клубовете „Млад историк“ и „Родолюбие“, създадени по проект „Успех“ в гимназията.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини