Клиентите на проститутки във Франция,ще горят с 1500 евро за секс

Проститутките във Франция протестират

Франция измина половината път към приемането на закона, който ще въведе глоби от по 1500 евро за клиентите на проститутките. Вчера долната камара на парламента одобри предложения от правителството законопроект, придадоха световните медии. За да влезе в сила, той трябва да мине и през сената, което трябва да се случи до края на юни месец догодина.

Проституцията ще остане легална, както и досега, а жриците на любовта вече няма да бъдат санкционирани, ако предлагат услугите си на клиент. Извън закона ще остане сводничеството.

Много депутати не присъстваха в парламента или гласуваха с "въздържал се", но поправката мина с гласовете на повечето представители на управляващите социалисти.

Според нейните поддръжници заплахата от глоби ще намали броя на клиентите, което в резултат ще ограничи сводничеството и ще намали трафика на хора. Сред нововъведенията ще има и държавна помощ за жени, решили да се откажат от най-древната професия. Самата глоба от 1500 евро е за първо нарушение, а при следващ случай тя може да скочи до 3750 евро.

Според критиците на мярката обаче тя ще изложи секс работничките на риск и няма да сложи край на проституцията, а просто ще я измести в сивия сектор. "Проститутките ще бъдат принудени да се крият, защото въпреки че те самите не са заплашени от арест, техните клиенти ще бъдат. А оцеляването им зависи от клиентите", смята Тим Лайчестър от лекарската хуманитарна организация Medecins du Monde ("Лекари на света").

Законопроектът предизвика протести както в подкрепа, така и срещу промяната на настоящата ситуация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини