Протестиращи: "МВР - Млатим, Влачим, Ритаме"

Сн.: Протестна мрежа

Над 250 души протестират пред Народното събрание срещу Закона за МВР. Организатори са Ранобудните студенти, които обявиха, че той предвижда ограничаването на основни човешки права, като това на свободен протест.

Протестирещите носят знамена и плакати „МВР - манипулираме вашето развитие”, „МВР - Млатим, Влачим, Ритаме” и „МВР - мащабни валутни разхищения”. Свирят и бият на барабани.

Около сградата на Народното събрание има метални заграждения. Засилено е полицейското присъствие. Движението е блокирано.

Отделно има демонстрация против приетата такса за ВЕИ-сектора.

Според студентите трябва да бъде чуто общественото мнение и Законът за МВР да не бъде приет, защото с промените се допуска вмешателство в личния живот на хората, толерира се полицейският произвол.

По данни на студентите България е на 8 място в света по големина на полицейския апарат спрямо глава на населението, което те също не приемат.

Ранобудните посочват още, че ще протестират и срещу възможността за легализиране на блокирането на цяла София при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай), както и изземване на образци (ДНК и др.) при всяка полицейска регистрация, а не само при необходимост.

Тази сутрин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред БНТ, че новият нормативен акт отговаря на новата философия и организация в МВР, от която са извадени специалните служби и са останали само полицейските функции.

Двама от Ранобудните студенти бяха задържани снощи от полицията, след като малко след 19 ч. хвърляли домати по сградата на МВР и счупили стъкла.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини