“Капитал”:"Лафка" поиска и павилионите в Кърджали

Веригата за цигари и вестници Lafka, собственост на "Булгартабак" чрез "Табак маркет", продължава своята експанзия с помощта на общината и в още един голям областен град - Кърджали. С общо 21 гласа на ДПС и един независим общинският съвет прие инвестиционното предложение на "Булгартабак" да бъде проведен конкурс за общо 21 нови павилиона за цигари и вестници в града. Против са били съветниците от ГЕРБ и БСП.

Предложението всъщност е на кмета Хасан Азис и според него основната част от павилионите в града са на 35 години, голяма част от тях са напълно амортизирани, в неугледен вид и загрозяват градската среда.

Вместо да пусне конкурс за всяко петно поотделно обаче, общината решава да проведе общ конкурс, като условията са стандартни и за досега предлаганите от "Булгартабак" договори в големите градове – наемът е за срок от 10 години, павилионите са до 6 кв.м, играе се за всички обекти заедно, за да не могат да бъдат допуснати други участници. Според одобреното предложение на кмета кандидатите за наематели трябва да представят финансово-обезпечена инвестиционна програма за не по-малко от 300 хил. лв. в павилиони и да внесат гаранция от 50 хил. лв., че в срок до шест месеца ще изпълнят програмата си. Началната месечна наемна цена на павилион е 70 лв. в централната градска част и по 50 или 30 лева на павилион в по-отдалечените райони.

По време на обсъждането кметът е обявил, че се очаква инвестиция от 300 хил. лв. и няма да бъде засегнат местният бизнес, а освен това "Табак маркет" – фирмата, собственик на бранда Lafka, ще ремонтира спирките на градския транспорт.

"Всички знаем, че имаше инвестиционно предложение от "Булгартабак". Гласувахме против, защото бихме искали общината сама да си изгради спирките и да предложи конкурс поотделно на местните фирми, които са стопанисвали павилиони досега", разказва Йорданка Гочева, общински съветник от ГЕРБ в Кърджали. По думите й мнозинството от ДПС въобще не взело под внимание, че в момента в града има 23 действащи павилиона, а в предложението новите обекти са на отстояние 2 до 20 метра от вече разработените киоски за цигари и вестници. "Естествено е, че това ще засегне местния бизнес. Въобще не е взето под внимание, че павилиони за цигари ще има до училища и болници, което е в разрез със здравните закони. Принципно всичко друго беше пренебрегнато като аргумент, само и само да се обслужат интересите на една фирма", коментира Гочева.

До момента веригата за търговия на дребно с цигари, вестници, захарни изделия и алкохол на "Булгартабак" ползва една и съща схема за навлизане в големите градове – инвестиционно предложение до кмета и общинския съвет за разполагане на определен брой павилиони в града, предплащане на наема за 10 години, ремонт на спирките или инвестиция в местни спортни отбори. Местните наематели на общински терени, които от години работят в павилиони за цигари и вестници, на практика не могат да си позволят да инвестират в голям брой обекти и така отпадат от търга или конкурса. В допълнение до повечето сега действащи киоски се строят нови. В същото време "Булгартабак" е най-голямата компания по продажби в сектора с дял от около 33% и доставчиците много добре знаят кой обект какви и колко цигари поръчва, както и какъв е оборотът му. Причината е, че дистрибуторът на "Булгартабак" разпространява и още две марки на световни цигарени компании и може да поставя неизпълними условия към другите наематели. От своя страна те плащат в пъти по-високи наеми, отколкото новите обекти, и на практика се конкурират неравнопоставено с "Булгартабак".

Капитал”


Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини