Хиляди блокираха сградата на правителството в Киев

Хиляди привърженици на европейската интеграция на Украйна обградиха днес сградата на правителството в Киев и блокираха всички входове в нея. Административният съд забрани протестните акции в центъра.

Участниците в акцията препоръчаха на служителите "да си ходят в къщи", защото е обявена национална стачка, предаде ИТАР-ТАСС.

Демонстранти потеглиха тази сутрин от Площада на независимостта в Киев към сградата на правителството за поредния протест с искане за оставка на кабинета. По-късно ги последва нова колона.

Бившият вътрешен министър Юрий Луценко съобщи на митинг, че протестиращите ще държат правителството "в мирна обсада".

Той прикани демонстрантите да протестират само пред правителството, но не и пред президентската администрация, където вчера имаше опити да се пробие милиционерският кордон.

"Днес започваме да пишем историята на нова Украйна", подчерта Луценко, който вчера заяви, че това вече не митинг, не е акция, а е революция.

Украинският министър на отбраната Павло Лебедев обаче нарече "чиста провокация" съобщенията в интернет, че властта е извикала в Киев танкове с оглед въвеждане на извънредно положение в страната.

Запитан дали като министър на отбраната е приканен да участва в контрола на положението, Лебедев според ИТАР-ТАСС "реагирал емоционално":

"Не, разбира се. Военните участват, ако се въвежда извънредно положение. Щом аз не зная, значи няма такова нещо - извънредно положение".

Вчера един от украинските опозиционни лидери - Арсений Яцунюк, заяви, че властта е създала комитет по извънредните ситуации начело с вътрешния министър Виталий Захарченко и секретаря на украинския Съвет за сигурност Андрий Клюев.

Днес сутринта киевският окръжен административен съд забрани провеждането на протестите на площад „Независимост”, предаде канал 5, цитиран от "Фокус".
Забраната важи от 1 декември 2013 г. до 7 януари 2014 г.

По този начин съдът удовлетвори искането на киевската градска администрация.

Тази сутрин свършиха храните и напитките в магазините и кафенетата на централния киевски площад „Независимост”, предаде Корреспондент.нет.
Свършиха и парите в банкоматите на площада.
По „Независимост” студенти черпят протестиращите със сандвичи, мандарини и сладки.

Вчера протестиращите щурмуваха сградите на кметството и профсъюзния дом.
В неделния митинг участваха близо половин милион души, над 160 души са ранени, пострадали са и над 30 журналисти.

Около 200 маскирани протестиращи използваха булдозер в опит да пробият кордона от бронирани полицейски части за борба с безредиците.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини