Българи станаха първите хора, излъчили филм в Стратосферата

Българи станаха първите хора в света, излъчили филм в Стратосферата! Умален модел на кино салон бе изстрелян на 31 км. над земята в опит да бъде поставен исторически рекорд за първа прожекция в един от последните слоеве на земната атмосфера, определян като „ръба на космоса“.

След рекорда на Феликс Баумгартнер, България оставя и своята следа в покоряването на стратосферното пространство. Екип от български специалисти се заема с предизвикателството в началото на месец юли 2013 г.

Младите учени от програма SPACE CHALLENGES започват работа по поръчка на JAMESON IRISH WHISKEY, които решават да вдъхновят бъдещите участници в кино конкурса за римейк на филм в 60 секунди като поставят световен рекорд за прожекция на най-голяма височина.

Филмът, излъчен в Стратосферата, е римейкът на „BLADE RUNNER“ на британския режисьор и аниматор Филип Аскинс, победител в конкурса JAMESON EMPIRE DONE IN 60 SECONDS за 2013 г. Проектът стартира с първоначална скица на летателен апарат, който се издига с помощта на балон от специален латекс, предназначен да издържа на ниските температури в Стратосферата. Конструкцията и осъществяването на мисията отнемат повече от три месеца.

Летателният апарат е оборудван с бордови компютър, а умалена версия на кино салон е поставена в специално отделение. Самият кино салон е проектиран и изработен от монолитен блок смола на един от най-съвременните 3D принтери в университета на NASA в САЩ.

За екран служи препрограмиран смартфон, вграден в стената на киното. Прожекцията на филма започва след преминаването на границата от 30 км. при външна температура от -40 градуса. На височина от приблизително 31 км. балонът, издигнал апарата достига своя максимален обем на разширяване. В този момент настъпва спукването, последвано от свободно падане на апарата до задействане на парашутната система.

Мисията е осъществена край Пазарджик, а приземяването на летателния апарат става в сърцето на Родопите където екипите го намират с помощта на проследяващата система на борда. Кино салонът и екранът са здрави и функциониращи, а мисията е напълно успешна. Феноменалният опит е записан от две бордови Full HD камери. Едната е прикрепена към външната обшивка на летателния апарат, а другата заснема прожекцията в киносалона.

Авторите на проекта създават кратък документален филм, проследяващ развитието и реализацията на мисията. Уникалните кадри от ръба на космоса може да видите тук:
https://www.facebook.com/photo.php?v=620498597992572&set=p.620498597992572&type=3&permPage=1

„МИСИЯ СТРАТОСФЕРНО КИНО“ е вдъхновяваща история за неограничените възможности на смелите, на онези, които винаги се стремят към големия успех.

Конкурсът за римейк на филм в 60 секунди на JAMESON IRISH WHISKEY е уникална възможност за всеки млад кино мечтател в България да се докосне до магията на световното кино с посещение на големите награди на списание EMPIRE в Лондон. Младият режисьор Филип Аскинс вече се радва на много повече. Негов филм ще остане в историята като първият, излъчен в Стратосферата.



Източник: cinefish

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини