Караянчева:Този кабинет се крепи на сребролюбие и бабаитлък

Цвета Караянчева

Ако изборите бяха днес, г-жо Караянчева, каква би била вашата прогноза? Преди дни в Стара Загора лидерът на ГЕРБ заяви, че ако социологическите проучвания са верни, досега БСП да са отишли на избори. Всички подозират, че данните съзнателно се преиначават, а всяка партия прави собствени сондажи. Какви са данните, с които разполага ГЕРБ?       

             Социологията, за съжаление, не е еквивалент на математиката. Свидетели сме на огромни разминавания в прогнозите на различните агенции и те далеч надхвърлят статистическата грешка. Въпросът не опира само до коректността на социолозите и до очакванията на възложителите. Има голяма доза субективизъм. Има и чисто поръчкови изследвания. От друга страна – хората трудно се доверяват, страхуват се да заявят подкрепата си за тази или онази партия, макар и в анонимни анкети. И това не позволява да се онагледи реалната картина. Моята лична социология са срещите ми с хората, контактът очи в очи. Аз не ги възприемам като електорални единици. През тези 7 години, в които се занимавам с политика, разбрах, че не е лесно да спечелиш хората на своя страна, да ги накараш да ти повярват. А за да се разочароват, е достатъчна само една дума. В момента част от социологическите проучвания дават минимална преднина на левицата, други са категорични, че има пълен паритет между БСП и ГЕРБ. Не мога нито да потвърдя, нито да опровергая подобни прогнози. Това, което виждам при ежедневните си срещи с хората е, че има нетърпимост към политиката на управляващото мнозинство и тя расте лавинообразно. Че арогантността на правителството и политическия инат на безпринципната тройна коалиция между БСП, ДПС и Атака да се задържи на власт на всяка цена нямат аналог. На практика, тези три партии си присвоиха правото да управляват страната, след като изборите бяха спечелени от ГЕРБ. За пет месеца те успяха се дискредитират тотално в очите на избирателите и навярно съзнават, че едни нови избори ще са в техен ущърб, независимо, че твърдят обратното. За съжаление в редиците на управляващите има въпиющ дефицит на политическо мъжество. А здравомислието изисква незабавни предсрочни избори. В противен случай тази волтова дъга, която протича сред всички обществени слоеве, ще доведе до експлозия.

С колко реално ви навреди истерията около костинбродския случай? Последната агенция, която изнесе резултати преди изборите на 12 май беше НЦИОМ, която ви даваше над 8 процента преднина. В крайна сметка спечелихте с близо 4 на сто, а Лидия Йорданова беше уволнена?
            Така нареченият случай „Костинброд” бе гигантска манипулация, но тя не беше дело на ГЕРБ. 11 май се превърна в повратна точка, в ден, в който бе откраднат вотът на много хора. Нашата кампания бе изключително позитивна и неслучайно за първи път в демократичната история на страната една партия, в лицето на ГЕРБ, спечели изборите след като бе управляваща. Постигнахме го въпреки тоталната липса на феърплей в предизборната кампания. На 12 май стана ясно, че БСП не може и не иска да играе по правилата, че продължава да си служи с подривни действия, че не може да се отърси от партизанските хватки. А НЦИОМ бе наказана, заради обективизма си по отношение на протестите. За назидание на всички останали, властта се саморазправи с държавния социологически център, защото оповести публично смущаващо високия процент на неодобрение към управляващите  и фактът, че подкрепата за тях идва от маргинални обществени слоеве. 

Ако използваме старото клише, че вотът на избирателя е подменен, доколко е подменен в момента по скалата от 1 до десет, където 10 е „напълно”?
           
Не цифрата е важна в случая, а фактът, че хората са напълно демотивирани. Те живеят със съзнанието, че техният глас няма никаква тежест, че друг взема решенията, че ги вкарва в матрицата, без да ги пита. Лидерите на БСП и ДПС ласкателно наричат народа „суверен” от телевизионния екран, а на практика, когато суверенът е на улицата и иска оставката на кабинета, те са слепи и глухи. Това шизофренно поведение на мнозинството е отчайващо. Забележете, че нито избирателите на ДПС, нито тези на „Атака” са гласували за сегашната политическа конфигурация. Реално ДПС управлява страната, докато БСП верноподанически мълчи, а „Атака” търгува с позицията си.

Този кабинет се крепи на сребролюбието и бабаитлъка.

Не обмисляте ли ново напускане на парламента при положение, че институциите са тотално делегитимирани -10-11 % подкрепа за НС и под 20% за кабинета? 
               Тежко е да се работи в такава ситуация. Но ние няма да напуснем парламента, въпреки, че одобрението към него е под санитарния минимум.  Преди няколко месеца го направихме и сбъркахме. Парламентарната трибуна е мястото, от което тези глашатаи на олигархията и царе на задкулисието, които са начело на държавата в момента, трябва да бъдат разобличавани.

Те се опитват да подменят бъдещето на младите хора у нас. Провеждат тотална чистка в държавната администрация, овластяват партийни функционери, уволняват хора с единствения мотив, че са работили или са назначени по времето на ГЕРБ. Най-драматична е смяната на експерти, които са се занимавали с управление на европроекти и поставянето на техните места на хора от политическите ръководства. Възпрепятстван е диалогът с Брюксел, къса се нишката на доверието. Не си дават сметка, че тази безогледна кадрова сеч ще струва скъпо на България. Премиерът Орешарски си позволи да заплаши с уволнение държавните служители, които участват в митинги срещу правителството, позова се и на оперативни данни. Това е грубо нарушение на Конституцията, на Европейската конвенция за защита правата на човека, на Международния пакт за гражданските и политически права  и Хартата за правата на човека на ООН. Ще сезираме главния прокурор и Европейската комисия.

Още ли ближете рани от грешката си в отношенията с останалите десни и центристки партии. Около изборите си признахте, че сте се държали високомерно, но сега ГЕРБ сякаш продължава да е неприемлива абревиатура за останалите? 
                      Ние ясно сме заявили, че имаме положително отношение към всички десни партии, защото те са нашият естествен партньор. Жалко е, че сега те се държат високомерно и говорят срещу ГЕРБ. Най-естествено е, всички десни формации да си взаимодействат срещу БСП и ДПС. За съжаление колегите от Реформаторския блок все още имат нужда от обиграване на терен, сред хората по региони, структурите им са неукрепнали. Провеждат висока политика, прокарват идеи от ТВ екрана, но им бяга работата на място. Уважавам стремежа им да се докажат и затвърдят, но в момента ГЕРБ е единственият солиден политически субект в център-дясно, който е в състояние да се противопостави на управляващата коалиция. 
Къде е същината на проблема с Реформаторския блок? 

            Не виждам проблем. Ние сме заявили нашата позиция. Топката е в тяхното поле, надявам се да узреят за едно бъдещо партньорство. 
Обмисляте ли кръг от малки партии-симпатизанти около ГЕРБ подобно на мрежата, която изгражда Коалиция за България?

            Не. Имаме стабилни структури. Ние сме голяма монолитна партия и не се нуждаем от сателитни образувания. В момента преживяваме период на опозиция, който е оздравителен за нас, защото ни позволява да си направим равносметка, да извлечем поуки, да се очистим от клиентелистите. Нашите структури са живи и това е най-важното. Имаме активен партиен живот, нямаме отлив на членове. Видяхте на митинга в Пловдив, че от цяла България се стекоха наши членове и симпатизанти. Този митинг беше организиран по тяхно настояване и в името на промяната.
Вие лично, смятате ли, че ДПС е партия на етническа основа?

            ДПС е партията, която монополизира вота на българските турци. Тя се ръководи от бивши възродители, доносници и агенти на ДС. В смесените региони тя мачка и репресира хората, а в парламента лицемерно прокламира европейски ценности. За жалост през годините ДПС придоби огромна  икономическа власт и се сдоби с лостове, които й дават самочувствието да диктува дневния ред на държавата.

По традиция за всеки бюджет вносителят дава някакво определение. Как опозицията се кани да определи бюджет 2014? 

            Като сапунен мехур с висока доза теоретични постъпления и отсъствие на реални приходоизточници. Антисоциален, утопичен, рекламен, разпределящ средствата съобразно коалиционните квоти. Бюджет на глинени крака. Натоварен с инвестиционни напъни и неразумни опити за отслабване на фискалната дисциплина.

Има ли опасност от надигане на крайния национализъм и заплашен ли е етническия мир? Нови месии като Бареков изпадат в крайно ляв популизъм, основават се нови националистически партии със силно рестриктивни искания към малцинствата, старите националисти се обединяват, в Карлово въстават срещу втора джамия…Не подценявате ли проблема?

         Проблемът не е един и не е от вчера. Истината е, че страната се управлява напук и във вреда на гражданите, няма стабилност, цари хаотично Брауново движение в политическия живот и логично мнозина се опитват да ловят риба в мътна вода. В това число бардове-проводници на финансови интереси като Бареков или нароилите се площадни националисти. Кризата в Сирия и бежанският поток допълнително нажежават страстите, защото хората са чувствителни, уязвими са от най-малкото трептене във въздуха, нямат сигурност и не виждат държавата като стожер, като регулатор на обществените процеси. Реакцията срещу бежанците и надигащата се вълна на краен национализъм са резултат от непоследователност в действията на институциите, недоверие и разпад на ценностите. Колкото до етническия мир, сигурна съм, че българският народ е достатъчно мъдър, за да си позволи да премине границите на търпимостта. Печалното е, че 24 години след началото на прехода в страната върви тотална рекомунизация. Студентите са наричани метежници, ултраси и платени провокатори. Хората са омерзени от политическата поквара на управляващите, от липсата на справедливост, от паралелната власт на олигарсите, които стоят на върха на хранителната верига в държавата. В такава среда могат да се родят всякакви уродливи вегетативни форми.

 Случайно да знаете кой предложи Пеевски, г-жо Караянчева?

             През последните месеци този въпрос стана по-важен от Хамлетовия. И въпреки това и досега виси във въздуха без отговор. По този въпрос има амнезия сред управляващите. Или не знаят или не помнят. Като в народната мъдрост „Лиса знае сто приказки и всичките са за кокошката”. Ако трябва да сме честни, няма абсолютно никакво значение дали го е предложил Станишев, Местан или някой друг. Пеевски е симптом за цирозата на властта. И тя не може да се лекува с аспирин, а със скалпел.    

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини