Maven пое към Марс

Сондата на НАСА "Maven", предназначена за изучаване на сегашното състояние и еволюцията на атмосферата на Марс, беше изстреляна успешно с ракетата-носител "Атлас-5" от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Планирано е "Maven" да достигне до орбитата на Червената планета десет месеца след старта й - през септември 2014 г. През това време тя трябва да измине 440 милиона мили или над 700 милиона километра, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Основната мисия на космическия апарат е разчетена за една година. След това "Maven" ще продължи да изследва атмосферата на Марс и ще може да работи около 6 години, след което орбитата й ще започне да се снижава и накрая сондата ще се разбие върху марсианската повърхност.

Стойността на проекта се оценява на 671 милиона долара.

Това е 21-вата мисия на НАСА до Марс от 1960 година насам. "Maven" обаче е първата сонда, която ще изучава горните слоеве на атмосферата на Червената планета.

Стартът на "Maven" (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN - Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс) беше осъществен от компанията "Юнайтед лонч алайънс" - съвместно предприятие на американските корпорации "Боинг" и "Локхийд-Мартин". Двигателите РД-180 на първата степен на "Атлас-5" са изработени от руското предприятие "Енергомаш".

С помощта на монтираните на борда на космическия апарат осем прибора учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо марсианският климат, който преди това е бил топъл и влажен, е станал студен и сух.

Другата важна задача, която НАСА е поставила на "Maven", е да поддръжа връзката с двата марсохода, които продължават мисията си - с "Кюриосити" и "Опортюнити".

Сега те получават сигнали от Земята и предават обратно информацията с помощта на "Марс Одисей" и "Марс рикънисънс орбитър", които бяха изстреляни съответно през 2001 и 2005 година и постепенно изчерпват своя ресурс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини