Шестима непознати, които спасиха живота на много хора

Ако мислите, че истински герои има само в киното, тези примери могат да ви убедят в противното. Истинската смелост често мълчи и остава невидима, което не я прави по-малко ценна. Скромните герои са не само предизвикват възхищение, но и някаква степен и недоумение - защо не излязат и не разкажат всичко за своите подвизи? Някои от тях имат специални причини като ангажимент към държавата, но най-често, без преувеличение, най-добрите хора в света просто не отдават значение на славата. Тук ще намерите шест примера за храброст и безразсъдна смелост и нито намек за гордост и самолюбие.

1. Полицаят, който разубеди десетки самоубийци.

Кевин Бригс има над 22 години стаж като патрул в района на Сан Франциско, включително и около известния мост "Голдън Гейт" - една от най-красивите постройки в света. За съжаление, мостът е популярен не само сред туристите, но и сред решилите да сложат край на живота си граждани. На Бригс често му се налагало да разубеждава хора, решили се на последен отчаян полет. В един момент някой изчислил, че благодарение на полицая всеки месец са спасени поне двама самоубийци само на „Голдън Гейт“. В живота си, Бригс има само една несполука, когато 22-годишен мъж не се вслушва в аргументите му и все пак скача. На шега колегите на полицая го наричат „Пазителя на Голдън Гейт“.

2. Британският дипломат, спасил хиляди евреи по време на Холокоста

Много хора знаят името на Оскар Шиндлер, немският индустриалец, който по време на преследването и изтреблението на евреите е предоставил подслон и работа за много от тях и спасява около 1200 души от газовите камери в "лагерите на смъртта." Не са обаче много тези, които са чували за Франк Фоли - британски офицер от разузнаването, който връща живота на девет хиляди евреи. Скромен служител на британското посолство в Берлин, Фоли използвал позицията си, за да издаде паспорти, с което позволява на много евреи да избягат от нацисткото господство извън страната. Неговото постижение е почти неизвестно на широката общественост, тъй като до смъртта си през 1958 г., Франк предпочита да си държи устата затворена: информацията, която притежава, може да причини значителни щети на дипломатическите отношения на европейските сили, на първо място, разбира се, Германия и Великобритания . През 2004 г. правителството на Обединеното кралство декласифицира някои от обстоятелствата около Фоли, признавайки неговите заслуги за жертвите на Холокоста.

3. Механиците на "Титаник" се жертват, за да могат пътниците да се евакуират

Катастрофата на "непотопяемия "Титаник" се превръща в една от най-големите в историята на корабоплаването Според очевидци, при потъването си лайнерът приличал на огромен ярко осветен град, но едва ли някой се е замислял как така електрическото осветление е продължило да работи толкова дълго. Заслугата за поддържане на осветлението е изцяло на механиците, останали до последно на постовете си. Благодарение на смелостта на екипажа светлината продължава да свети още 45 минути, което спасява стотици животи на хора, които биха били премазани в тълпата или биха се залутали в настъпилия мрак.

4. Британска ученичка предупреждава туристи за цунами

10-годишната Тили Смит и нейното семейство били на почивка в Тайланд, когато туристите забелязали нещо необичайно: в морето първо сякаш нещо започнало да "кипи", след което се надуло като тесто с мая. Туристите на плажа с любопитство наблюдавали процеса, без да забележат каквато и да е опасност, но Тили си спомнила, че е чувала за тези признаци по време на урок по география. Момичето веднага изкрещяло със силен глас подозренията си, но нейните родители и другите самоуверени възрастни не ѝ повярвали и продължили да се наслаждават на уникалното зрелище. Накрая, с плач и ридания Тили предизвикала желания ефект: родителите ѝ се съгласили да си тръгнат, като преди това споделили с един от служителите наблизо за случката. Той не се отнесъл с такова пренебрежение и веднага започнал евакуация. Жертви на цунамито, което достигна бреговете на Тайланд през 2001 г. са 250 000 души от 13 страни, но на плажа, на който е Тили Смит, всички са отведени на безопасно място преди бедствието.

5. Хирургът, който има 30 000 операции в зони на бойни действия.

Италианският хирург Джино Страда е наричан „магьосник на упойката и скалпела“, специалист по операции на сърцето и белия дроб. Хирургът пътува до най-горещите точки в света - Афганистан, Ирак, Судан, Камбоджа и други страни, и предоставя безплатна помощ на ранените военни и цивилни. В 25-годишната си практика той лично е извършил около 30 хиляди операции, средно – по три на ден, в 47 медицински центрове и оказва помощ на стотици хиляди хора. Този смел медик често трябвада преговаря с радикални терористични организации и ексремистки групи за правото на разпъне своите палатки до зоните на военни дйествия.

6. Ръководителят по сигурността на една от корпорациите, който предвиди атаката на 9/11.

Рик Рескорла, шеф на охраната на финансова компания Morgan Stanley, е опитен военен и ветеран от войната във Виетнам. Той ръководи отдела по сигурност на компанията през 1990 г. и още тогава разработил свой план за евакуация от сградата. След първия удар по северната кула на Близнаците, той започва да евакуира поверените му служители. Рескорла спасява 2 700 души, но самият той загива, връщайки се да провери за изостанали точно когато вторият самолет се удря в сградата.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини