Германски експрезидент на съд заради 720 евро

За първи път в историята на Германия пред съда бе изправен бивш държавен глава по обвинение в корупция. Сумата, за която съдят експрезидента Кристиан Вулф, е 719,14 евро.

Делото срещу 54-годишния Вулф, който бе държавен глава от 2 юли 2010 г. до 17 февруари 2012 г., започна днес пред втора камара на съда в Хановер, предаде БНР.
Той е обвинен в злоупотреба със служебно положение и корупция.

През 2008 г. Вулф приел да отседне в луксозен хотел на разноски на филмовия продуцент и негов приятел Давид Грьоневолд. Тогава Вулф бил на мюнхенския Октоберфест със съпругата си.

Грьоневолд платил 719,14 евро за нощувка и вечеря в ресторант за семейството на Вулф.

В замяна на това го помолил да се застъпи за него пред ръководството на "Сименс", от което продуцентът очаквал сътрудничество за финансирането на филмов проект. Бившият президент изпълнил молбата му.

Само това обвинение, което обаче Вулф отрече, остана срещу него след други, повдигнати му през февруари 2012 г.

Тогава подаде оставка след серия скандали, свързани с тесни контакти с богати бизнесмени, докато бил премиер на федералната провинция Долна Саксония.
Бе установено, че състоятелни приятели му отпуснали кредит за 500 000 евро при изгодни условия за покупката на къща, че е прекарвал отпуските си в частни вили, че е правил реклами на частна фирма и др.

Бившият президент успя да се защити от повечето обвинения, но пожела срещу него да има процес, за да може да изчисти името си, тъй като е убеден в невинността си. Той отхвърли поканата да плати глоба от 20 000 евро, за да избегне дело.

Според наблюдатели този процес ще промени завинаги политическия климат в страната, защото истинската му тема е връзката между политика и бизнес, която винаги е била в сивата зона.

Делото ще бъде дълго. Предвидени са 22 заседания, поне до 15 април 2014 г. Ще се явят най-малко 45 свидетели, сред които има известни политици, бизнесмени, актьори, охранители, хотелски персонал.

Бившата вече съпруга на Вулф - Бетина, също е пожелала да се яви като свидетел в защита на обвинения.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини