Въоръжават Спешната помощ в Кърджали с нови апарати, ще бори успешно инфарктите

Д-р Митков приема дарението от д-р Карамфилов

 Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали получи ценно дарение за своите линейки от 5 мобилни апарата за електрокардиограми, които могат чрез GSM -връзка да предават светкавично резултатите в кардиологичното отделение на многопрофилната болница в Кърджали. Дарението получи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков. То бе предоставено от д-р Кирил Карамфилов, национален координатор на Инициативата “Стент за Живот”. Нашата Спешна помощ е от първите в страната , които получават такива апарати.

Това дарение ще позволи пациентите с миокарден инфаркт да бъдат диагностицирани много бързо. Решихме да купим тези апарати и да ги предоставим в Кърджали, защото тук имат нужда.Опитни специалисти от разстояние чрез мобилна връзка ще могат да преценят дали да се хоспитализира пациента или може да бъде оставен на амбулаторно лечение, каза д-р Карамфилов. Докато линейката предвжижва пациента към болницата,в същото време се сформира екип и в лабораторията по инвазивна кардиология,който има пълна готовност да го приеме. Колкото по-късо е времето на реакция, толкова шанса да спасим пациента са по-големи,поясни пред журналисти д-р Кирил Карамфилов.

Директорът на болницата д-р Тодор Черкезов посочи, че дарението е поредната стъпка към модернизация на здравната помощ в Кърджали. Годишно в болницата постъпват около 50 души с инфаркт на миокарда. Благодарение на новите технологии, по голямата част биват спасени.Задружните усилия на Спешната помощ и кардиолозите от болницата доведоха до там, че само за последната година сме свели с 18% смъртните случаи от миокарден инфаркт. Новата техника ще позволи,този процент да се увеличи,посочи д-р Черкезов.

Директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков отбеляза, че петте уреда ще се разпределят между филиалите в големите населени места на областта. Ще бъдат оборудвани линейки в Кърджали, Крумовград, Ардино, Джебел и Черноочене. Отдавна търсим възможност да се снабдим с подобно оборудване. Това е пилотен проект. Ако резултатие са добри,ще настояваме пред здравното министерство да получим апарати и за всичките 13 линейки на центъра, сподели д-р Митков. Той посочи,че това е поредната стъпка на екипа му в предотвратяването на смъртен изход при инфаркт на миокарда. В момента екипите на ЦСМП дават на пациентите медикамент за разреждане на кръвта, който позволява навреме да ги транспортират до лабораторията за инвазивна кардиология в многопрофилната болница в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини